Агресията като покана за среща

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

agresia-seminar

„Агресията като покана за среща” е лекция за родители, учители и възпитатели, която ще представи подхода на емпатията при справяне с конфликтни ситуации между деца и ще разгледа реални примери за нейното прилагане.

Повечето хора смятат, че всички са цивилизовани, миролюбиви същества и отричат всички форми на насилие в света, защитават мира и толерантността, избират си каузи и се борят за тях.

Но насилието има и много фини форми, които без да разпознаваме съжителстват в нас. Насилието над себе си, когато се подценяваме, когато се съдим за грешките си, когато жертваме себе си в името на нечие друго добруване. Насилието да обвиняваш някой за действията му, да съдиш кой прав и кой грешен, да сравняваш, да подценяваш или надценяваш и предизвикваш някой.

Тези по-фини форми на насилие, които всички познаваме, също са извор на болка, тъга, разочарование, безпомощност, гняв. Може би не чак в степента на истинската агресия, но те също оставят рани, синини и белези в отношенията ни с останалите. Обикновено в тези по-трудно доловими форми на насилие се коренят и всичките битки за справедливост между децата, всички форми на агресия, конфликти, викове, крясъци и сръдни.

Децата обикновено правят най-доброто, на което са способни, за да удовлетворят потребностите си, макар не винаги те да са най-миролюбивите. Ако започнем да мислим за агресията на децата не като съзнателен техен избор или пример от отношенията в семейството, които копират, а като липса на по-добри идеи какво и как може да направят, за да се погрижат за потребностите си, бихме имали много повече ресурс от разбиране за тях и съответно много повече енергия, с която да се справяме в такива ситуации и това да има траен резултат.

Можем ли обаче, ние възрастните, да избираме свързването с децата пред раздаването на присъди: кой прав и кой крив? Можем ли да изследваме агресията с готовността да разберем какво я прави допустима вместо да отсечем “Не се прави така!”? Можем ли да търсим първо срещата с децата и тогава поучението и въздействието, което искаме да имаме върху тях?

„Агресията като покана за среща” е лекция за родители, учители и възпитатели, която ще представи подхода на емпатията при справяне с конфликтни ситуации между децата и ще разгледа реални примери за нейното прилагане.

- Как изглежда агресивното поведение в очите на детето и какво го прави допустимо?

- Защо обясненията за „правилно” и „грешно” от страна на възрастните не променят устойчиво поведението на децата?

- Защо правилата и границите не дават резултат? И защо децата хем ги знаят и обещават да ги спазват, хем не съумяват да го направят?

- Как да реагираме в ситуации, в които децата реагират агресивно, без да вменяваме вина? 

- Защо заклеймяването на агресията от страна на възрастните е най-голямата пречка за нейното преодоляване?

Водещ: Емилия Илиева-Крайнова
Домакин и организатор на събитието: Младежки център Пловдив
Такса участие: 20 лв. единично участие, 35лв. – семейна/партньорска двойка

Можете да се регистрирате ТУК
Телефон за записване: 0888 900676

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Събития

1,652 преглеждания

Comments are closed.