Даване на кърма от бутилка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Дори и да кърмите бебето си, рано или късно ще дойде момент (колкото и странно да ви звучи сега това), в който няма да сте непрекъснато до бебето си и дори ще пропускате по някое хранене. Независимо дали се връщате на работа след няколко седмици или имате нужда да излезете някоя вечер с партньора си, добре е да запознаете бебето си с бутилката, след като имате стабилно количество кърма, разбира се. Повечето специалисти по лактация са съгласни, че като цяло за около шест седмици тялото се справя с чудатостите на кърменето и горе-долу се ориентира какви са нужните количества мляко за бебето.

Въпреки че е хубаво да имате свободата да излезете навън за повече от 3 часа, имайте предвид, че трябва да освободите гърдите от насъбраната в тях кърма с помпа, за което ще трябва да потърсите подходящо за целта място. Това е необходимо, за да избегнете риска от хиперемия, запушване на млечните канали и намаляване на кърмата.

Дори и да не планирате да давате на бебето да се храни от бутилка, добре е да имате във фризера замразени поне 6 контейнера с кърма за спешни случаи, когато може да ви се наложи да сте физически далеч от бебето си.

Повечето експерти по лактация съветват да изчакате бебето ви да стане поне на 3-4 седмици преди да му дадете да се храни от бутилка. Важно е и схемата ви на кърмене да е вече установена.

Имайте предвид, че храненето от бутилка предполага различни движения от страна на бебето, така че може да отнеме време, докато то свикне да се храни от него.

Ето няколко съвета, които да подпомогнат прехода на бебето към бутилката:

Нека някой друг да пробва да храни бебето с бутилка първия път. Ако наблизо има непознато шише и познатата майчина гръд, изборът е предрешен. В случай че няма кой да помолите да направи това, покрийте гърдите си. Хубаво е да не сте наблизо и дори да не сте у дома, когато бебето за първи път ще пробва да се храни от шише, защото то може да ви подуши (от 6 метра разстояние!) и да се чуди защо не му дават от хубавата храна. J

Изчакайте, докато бебето ви наистина е гладно, но не да умира от глад. Едно изнервено от чакане бебе /а някои хич не са търпеливи!/ е доста по-вероятно да се разстрои, ако няма досег с гърдите на мама.

Има различни видове биберони, така че може да пробвате на принципа проба-грешка, докато откриете кой се приема най-добре от бебето. Много компании за производство на бебешки шишета предлагат биберони, специално направени за прехода гърда-бутилка, които са малко по-широки.

Шест седмици са перфектното време, за да се направи прехода: и двете страни сте се нагодили към кърменето, а в същото време е все още рано за бебето да приеме промяната. Ако чакате прекалено дълго, бебето може да свикне с гърдата дотолкова, че да е невъзможно да я замени с гумен накрайник.

Оставете бебето ви да реши колко мляко да поема. Гърдите ви нямат чашки за измерване на количеството, така че няма как да имате идея колко всъщност поема бебето. Имайте предвид, че може да се окаже, че бебето поема много по-малко мляко, отколкото сте предполагали. Доверете се на бебето си и го оставете да консумира толкова с колкото се чувства добре. Количеството прието мляко може да варира от 60 до 180 мл.

Ако въвеждате храненето с бутилка, защото се връщате на работа, започнете да го предлагате на бебето поне две седмици преди първия ви работен ден. Ако ще бъдете далеч от бебето си за три хранения на ден, започнете с едно хранене на ден и ги увеличете до три, докато стане време да се връщате на работа.


Виж още:

Подходящо шише на бебето

Шишето и бавно хранещите се бебета

Шишето и бавно хранещите се бебета

Колко да храним бебето?

Затопляне на бутилка

Съвети за храненето с адаптирано мляко

От гърдата към шишето

Как да храним бебето с биберон?

Почистване на бутилките и бибероните

Смяна на бутилките и бибероните

Хранене с адаптирано мляко 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

13,547 преглеждания

Comments are closed.