В кухнята с дете в предучилищна възраст

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

cooking

Готвенето може да е много досадно понякога, но пък, ако не бързате много, може да го превърнете в приятен урок за вашето дете. Децата обичат да научават нови неща, а преживяването да направи нещо за хапване с вас, ще изгради в него самоувереност, както и добри здравословни навици. Може би е нужна малко предварителна подготовка, но времето прекарано с детето ви в кухнята може да бъде истинско кулинарно приключение, както за вас, така и за него.

Готвенето изгражда основни умения

Може да помогнете на детето си да придобие основни математически умения, като броите заедно яйцата или мерите вода в каничка. Може да го питате какво идва първо, кое е второ и трето или да броите заедно лъжиците захар в блата за кекс. Четейки рецептата заедно, детето може да научи нови думи, а проследяването стъпка по стъпка на рецептата, развива в него умението да слуша.   

Окуражавайте детето да експериментира

Децата в предучилищна възраст са всеизвестни придирчиви лапачи и присъствието им в кухнята може да ги подтикне да опитват и да се наслаждават на нови вкусове. Едно е просто да сервирате на детето си нещо за ядене и да го накарате да го изяде, друго е да му дадете с пръстче да опита тестото или някоя нова подправка. Може да използвате момента, за да му обясните колко е важно да се храним добре и здравословно.

Помогнете на детето да изследва сетивата си

Децата се учат, като изследват всичко със сетивата си, а кухнята е идеалното място за това. Там те могат да усетят аромата на кекса или да опитат току-що изпечен хляб.
Имайте вяра

Децата в тази възраст обожават да показват какво могат да правят и работата в кухнята им дава възможност да почувстват, че се реализират в нещо ново. Ако са ви помогнали за сладките, покажете им, че помощта им е била важна. Може да кръстите сладките на името на детето ви. Може да направите „Салата ала Ева” или „Пица ала Оги”, като разбира се поднасяте ястията с тези имена. Дори и резултатите да не са това, което сте очаквали, радвайте се и хвалете усилията.   

Перфектната работа за децата в кухнята

Има няколко неща, които са много подходящи за деца на възраст от 3 до 5 годинки. Ключът е в това да им осигурите „работа”, която е за техните възможности и е нещо, с което могат да се забавляват.  

Ето някои неща, с които децата могат да помагат:

 

–         да късат марули за салата

–         да подправят ястията

–         да редят пицата със съставките

–         да ви помагат да „четете” готварската книга, като обръщат страниците

 

Децата в тази възраст се учат на нещата, като се опитват да ги правят колкото се може по-самостоятелно. Затова може да помислите за неща в кухнята, които детето може да прави само или поне с минимална помощ от ваша страна. Елементарни задачи като това да пресипе нещо с купата или да поръси със сирене ястието.

Не му давайте неща, които изискват много време – 5-10 минути може би е времето, което детето ще отдели за дадено нещо. Важното е да се забавлявате.

За децата в тази възраст е истинско удоволствие да научат нещо от вас и да бъдат с вас. А когато пораснат ще развият умения и интерес към готвенето, което остава за цял живот.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

2,274 преглеждания

Comments are closed.