Братчета, сестричета и новороденото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sibling

Представянето на новия член на семейството пред неговите по-големи братя и сестри е момент изпълнен, както с много радост и вълнение, така и с нескрита ревност, тъгаи дори гняв.

Затова е добре да почнем да подготвяме децата за появата на новия член в семейството още по време на бременността. Ако на по-голямото ви дете се налага да се премести в друга стая или да направи някаква промяна, заради очакването на бебето, опитайте се това да стане месеци преди да родите. В противен случай детето ще чувства, че животът изведнъж се променя заради бебето.

Поговорете с детето си за това какво ще се случи през първите седмици, когато бебето се появи. Разкажете му защо ще се налага по-голямата част от времето и вниманието ви да са насочени към бебето, но го уверете, че обичта ви към него няма да се промени. Ако сте записали курс за бременни, споделяйте с голямото си дете наученото от там. Независимо на каква възраст е детето, помогнете му да съпреживее и разбере колко труден път на развитие трябва да измине малкото човече, докато се появи на този свят.

Въпреки че усещат как нещата се променят още по време на бременността ви, децата обикновено нетърпеливо очакват да се срещнат лице в лице с дългоочакваното бебе. След раждането, представянето на новороденото е важно да се случи по начин, който да е максимално щадящ за по-голямото дете. Важно е да се сведе до минимум ревността и чувството за несигурност, които са неминуеми.

Затова вместо да поставяте акцента върху пристигането на бебето вкъщи, по-скоро направете специален начина, по който представяте баткото или каката на бебето. Това ще накара голямото дете да се почувства също толкова важно и специално. Влизането и излизането на толкова много хора, заради новия член на семейството, може да накара по-голямото ви дете да се почувства изоставено. Затова го изненадайте – например, може да му подготвите дългоочакван подарък, който да му дадете с пристигането си от родилното и нежно да му съобщите, че това е подарък от бебето. Важно е таткото или друг близък, да са помогнали на голямото дете да избере подарък за бебето. Подарък, който обаче да е избрало само – одеалце или играчка, няма значение. Добре е да има и лично надписана от него картичка, в която да е вложило старание, за да се представи по подобаващ начин за първи път пред бебето.

Повечето родители с деца с по-голяма разлика споделят, че има ревност между тях, но при деца с по-малка разлика, проблемът е доста по-сериозен и травмиращ за първото дете.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

4,085 преглеждания

Comments are closed.