Нервните изблици и тръшкането при децата – как да реагираме?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_stubborn-child.jpg

Много родители се сблъскват с проблема, свързан с детските нервни изблици и тръшкането. Повечето си мислят, че това се случва само на тях, че не се справят с възпитанието или, че детето им е по-различно от другите. Всъщност проявата на нервни изблици у най-малките изобщо не е рядкост, а напротив. Огледайте се наоколо и сами ще се убедите в това – деца, които се тръшкат в супермаркета, в парка или на детската площадка. Поводите са различни – от това, че родителят не го е качил втори път на въртележката до това, че е отказал да му купи захарен памук или пък е станало време за прибиране. Има ли изобщо решение и какви трябва да бъдат реакциите на родителя?

Не отстъпвайте, само за да успокоите детето

Това определено е един от най-лошите варианти, които можем да изберем, когато детето крещи, блъска или се тръшка. Ако не му позволяваме да играе с опасни предмети и се съгласим да му ги дадем, само защото детето е започнало да се гневи, това ще стимулира още повече подобно поведение, тъй като детето вече ще използва поведението от този тип като средство да получава това, което иска.

Не отвръщайте на агресията с агресия

Другата крайност също не е за предпочитане. Ако детето ви крещи и вие реагирате със същото, само още повече задълбочавате проблема и подхранвате агресията. Проявата на търпение в такъв момент е много трудна задача, но определено е най-удачният избор.

Не го подкупвайте с подарък или лакомство

Ако сте отказали на детето бонбони и след като то започне да се тръшка или упорства решите да го умилостивите като му купите играчка или друго лакомство, това си е чиста загуба на авторитет и в никакъв случай не помага за справянето с проблема. Напротив – детето ще продължи да се тръшка и да упорства, тъй като вече е разбрало, че ще получава нещо в замяна.

Как да постъпите?

Реакцията на родителите е изключително важна и може да окаже ключово въздействие върху емоционалността и характера на детето. Бъдете търпеливи и благосклонни и в същото време достатъчно авторитетни. Не проявявайте излишна строгост, нито излишна слабост.
Проявявайте разбиране към детето си, но в същото време не позволявайте то да доминира над вашите решения. Най-добрият начин за реакция при тръшкането и нервните изблици е или да ги игнорирате, или да обясните спокойно своите съображения, в случай, че детето е достатъчно голямо. При всички положения наказанията или безропотното съгласяване с всяка прищявка само би влошило нещата, което няма да се отрази добре нито на вас, нито на вашия малък наследник.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

66,024 преглеждания

Comments are closed.