6-те най-разпространени митове за бащинството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

father and son

Вече ви представихме най-честите заблуди за майчинството и стереотипите, които битуват в общественото съзнание на тази тема.  Що се отнася до клишетата, свързани с бащите, то те също не са за пренебрегване. Ето кои са най-разпространените митове относно бащинството:

1. „Когато станеш баща, социалните контакти и забавленията приключват”

Мъжете често свързват бащинството с лишения, ограничения и липса на социален живот. Това схващане се засилва и след като „добрите” приятели засипват бъдещия татко с изрази от типа: „Живей сега, че като се роди бебето, всичко приключва”, „Като станеш баща, не си и помисляй за сън и почивка”, „С бебе вкъщи забрави за забавления” и т.н. Вярно е, че бащинството е голяма промяна, която изисква своите усилия и лишения, но това в никакъв случай не означава, че мъжете спират да имат приятели и в живота им настава перманентна скука. Забавленията може би ще са доста по-различни от преди и в компанията на други двойки с деца или със самите деца, но и това си има своя чар.

2. „Мъжете не искат деца толкова, колкото жените”

Този мит може да бъде разбит на пух и прах от доста представители на силния пол, които сериозно биха се засегнали от подобно твърдение. Няма основание да се смята, че мъжете не искат деца колкото жените, дори напротив. Да, факт е, че майчинският инстинкт си е привилегия на нежния пол и това е съвсем естествено. Но при много мъже желанието да станат бащи  е изключително силно и те нямат никакво притеснение да го демонстрират.

3. „Татковците не могат да се грижат за бебето толкова добре, колкото майката”

За мнозина може да звучи невероятно таткото да сменя памперси, да къпе бебето, да го разхожда в парка или да го приспива, когато мама е изморена или заета. Ако не сте чували за тези бащи, бъдете сигурни, че съществуват, макар и да не са болшинство. Митът, че мъжът е неспособен да се грижи за бебета, има своите исторически и социално-културни корени, но нещата се променят и все повече мъже с удоволствие правят неща, считани за „женска работа”.

4. Мъжете предпочитат да имат синове

За изненада на мнозина, доста бъдещи татковците нямат никакви предпочитания за пола на бебето, а немалко от тях мечтаят да станат бащи на дъщери. В крайна сметка това дали детската стая ще бъде пълна с колички или кукли, едва ли е от толкова съществено значение, ако сте преживели щастието да станете родители.

5. „Новородените нямат чак толкова голяма нужда от баща си”

Съвсем естествено е за малкото бебе най-важният човек да бъде майката, особено, ако тя кърми. Това обаче не означава, че присъствието на бащата е без значение. Още от съвсем мъничко, бебето се научава да разпознава гласовете на родителите си. Участвайки активно в грижите за новороденото, таткото изгражда трайна връзка с него, а и самият той скоро осъзнава колко приятни са моментите, които е прекарал със своя малък наследник.

6. „Не си добър баща, ако не си финансово стабилен”

Безспорно доброто финансово състояние на семейството е важно, както, за да се осигури всичко необходимо за бебето, така и за спокойствието на родителите. Финансовите възможности обаче не са критерий за това дали един мъж е добър баща или не. Детето ще оцени много повече грижата и вниманието от страна на таткото и моментите, които той прекарва заедно с него, отколкото скъп подарък или почивка в луксозен хотел.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,593 преглеждания

Comments are closed.