• No categories

Шоколадова торта с ягоди и маскарпоне

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

torta

Продукти за блатовете с диаметър 20 см.:

5 яйца

150 гр. захар
1/2 чаена лъжица ванилия
150 гр. брашно
4 супени лъжици неподсладено какао
щипка сол

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията на бял, пухкав крем, като захарта трябва да се е разтворила напълно. Брашното, какаото и солта се пресяват и се добавят към яйчната смес. Разбърква се внимателно със шпатула или дървена лъжица, за да не се изгуби обема от яйцата.
Форма с разкопчаващи се стени се напръсква със спрей против залепване или се намазва с мазнина. Дъното й се застила с хартия за печене и сместа се изсипва и изравнява. Ако се притеснявате от разрязването на блатовете, можете да изпечете три отделни блата.
Фурната се загрява на 180°C и тестото се пече около 30 минути или до суха клечка. Оставя се да се охлади за 5 минути във формата, след което се обръща върху метална скара, предварително покрита с хартия за печене. Оставя се да се охлади за през нощта или за поне 4 часа преди да се разреже.

Продукти за крема:

500 гр. маскарпоне

8-10 супени лъжици подсладено кондензирано мляко
200 мл. пълномаслена, неподсладена, течна сметана
3-4 супени лъжици пудра захар
настъргана кора от един лимон

500 гр. ягоди – измити, почистени и нарязани на ивици (може да се заменят и с малини, например)

Маскарпонето се разбива с миксер и към него се добавя кондензираното мляко. Тук нямам точни грамажи, тъй като го правех на око и съобразявайки се с вкуса. Просто опитайте, за да разберете дали е достатъчно сладко, като разбира се не прекалявате, защото маскарпонето ще се втечни от кондензираното мляко. Сметаната се разбива с пудрата захар и се добавя внимателно, с помощта на шпатула, към маскарпонето. Ароматизира се с прясно настъргана лимонова кора и всичко се разбърква.

Сглобяване на тортата:

Охладените блатове се разрязват на три равни части. В подготвената тортена чиния или поднос се поставя един блат, сиропира се със захарен сироп, ром или прясно мляко и се разпределя част от крема. Кремът не се разпределя до края на блата, а се оставя по един пръст разстояние, тъй като, когато се сложи следващия блат и се притисне, кремът ще се избута към краищата и ще запълни останалото празно място. Върху крема се подреждат нарязаните ягоди и се поставя следващия блат. Процедурата се повтаря и отгоре се слага последния, трети блат. Той не се сиропира. Цялата торта се намазва с крем, отстрани се гарнира с настърган шоколад и смлени бадеми, а отгоре се подреждат нарязани ягоди и няколко свежи листа мента.
За да запазите свежестта на ягодите, можете да ги намажете с втечнено желе, мед или глюкоза.

Обратно към седмте рецепти

http://sunshine.collapse.bg/


О
ще вкусни предложения:

pastarva na tigan s nahut   Пъстърва на тиган с нахут и доматчета

  3 рецепти с яйца

58-Orizovo grahovi kufteta_660x430   Оризово-грахови кюфтета с телешко

pulses   Силата на бобовите растения

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

8,273 преглеждания

Comments are closed.