• No categories

„Майката на всички житни растения”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

quinoa, киноа, здравословна храна, бебешка храна, зеленчуци, плодове, кисело мляко, месо

Киноа не е от най-разпространените храни в нашата култура. Растението обаче е било познато още на инките, който са го наричали  „майката на всички житни растения”? Те са вярвали, че консумацията на киноа им носи добро здраве и дълголетие.

Киноа  е разновидност на сладката трева (Chenopodium). Растението е житна култура, която се отглежда главно за семената й, които са подходящи за ядене. Всъщност киноа не е истинско житно растение или зърнена храна, тъй като не е от семейство тревни. Като вид тя е по-близо до цвеклото и спанака.

Киноата е изключително хранителна. В днешно време тя много се цени точно поради тази причина, както и заради високото си съдържание на протеини (12%-18%). В сравнение с пшеницата и ориза (които са с ниско съдържание на лизин), както и с овеса, киноа съдържа пропорционално количество важни за човека и за неговото развитие аминокиселини.

Киноа може да се добави в хранителния списък на вашето бебе, когато то е на 8 месеца, въпреки че много бебета имат поносимост към нея и по-рано. Тя е чудесна допълнителна храна за вашето бебе. Допълнителен плюс е, че може да се поднесе под различна форма – като зърнена закуска, пилаф или хапки.

Ето някои конкретни показатели, които сами говорят за хранителните качества на киноа:

Киноа (една чаша, сготвена) , протеини – 22.27 гр.

ВИТАМИНИ

Витамин A – 0 IU
Витамин C – 0 mg
Витамин B1 – .33 mg
Витамин B2 – .67 mg
Ниацин – 4.98 mg

 

Съдържа и други витамини в по-малки количества.

МИНЕРАЛИ

Калий – 1258 mg
Фосфор – 697 mg
Магнезий – 357 mg
Калций – 102 mg
Натрий – 36 mg
Желязо – 15 mg

Съдържа малко количество манган, мед и цинк.

Как да изберем киноа?

Можете да търсите цяло киноа, насипно или дори като брашно. Киноа трябва да се продава във вакуумирана опаковка и за предпочитане да седи в хладилника. 

Смляното киноа е с по-мека консистенция и е подходящо за приготвяне на зърнена закуска.

Ако смелите киноа на брашно, трябва да го съхранявате на хладно място или в хладилника.

Няколко рецепти за вашето бебе

Киноа вместо ориз
Както и просото, можете да приготвите киноа като ориз и да го ядете като негов заместител. Ще ви отнеме 10-20 минути, за които ще набъбне достатъчно. Използвайте 1 чаша киноа с 2 чаши вода.

Брашно от киноа
Можете да прибавите насипно киноа на печени изделия или дори да използвате тестото за печене. Имайте предвид, че киноа не съдържа глутен и не очаквайте тестото да се надигне като хляба.   

Рецепти за бебета

1 чаша киноа (не смляно на брашно)

2 чаши вода

В голяма тенджера сложете водата да заври. Прибавете киноа и покрийте тенджерата, оставете на по-слаб огън да поври за 15 минути или поне докато течността се абсорбира. 

Може да прибавите подправки като канела, джинджифил или ванилия, или пък плодове или друг вид храна, подходяща за вашето бебе.

Пилаф от киноа и грах

3 чаши сготвена киноа

1 чаша  пиле, зеленчуци или говеждо 

Смесете компонентите в една средно голяма тенджера. Оставете да заври и след това намалете огъня. Оставете да поври около 10 минути –  внимавайте за киноата да не намали плътността си. 

Киноа и банани в кремообразен вид

1 чаша сготвено киноа

½ чаша кисело мляко

½ смачкан банан

В средно голяма тенджера смесете компонентите и оставете да поври на слаб огън за около 10 минути. Просто затоплете продуктите, не ги гответе.

Храни, които са подходящи да се смесват с киноа

Зеленчуци, плодове, кисело мляко и месо – всички те са чудесна добавка към киноа

Знаете ли, че….

Киноа е била една от основните 3 храни на Инките заедно с царевицата и картофите.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,529 преглеждания

Comments are closed.