Отгледайте умно хлапе, което обича да учи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

beautiful _boy_blue_eyes

Как можете да отгледате умно дете, което обича да учи? Много хора вярват, че интелигентността е статична – или си умен или не си. Но се оказва, че интелигентността е като мускул: може да се развива с употреба. Освен това, ако вярвате, че това е истина, мозъкът ви има повече потенциал!

Станфордският изследовател Карол Дуек провел експеримент с гимназиални ученици. Ако помогнели на децата да считат, че могат да развият интелигентността си, биха ли се повишили оценките на децата по математика?

В по-малко от два часа в течение на 8 седмици те учели учениците на концепции като: мозъкът ви е като мускул и може да се развива с упражнения, точно както бебето поумнява, като учи, така и вие можете. Резултатите били изумителни: учениците с мозъкът-е-мускул се представили значително по-добре от техните връстници в оценяване по математика без допълнително преподаване.

Нашата цел като родители е да отгледаме деца, които вярват в способностите си да изградят мозъчен мускул. Тези деца се учат непрекъснато – те могат да научат това, от което се нуждаят в нови ситуации и са винаги любопитни да научат повече. 

Въпреки че интелигентността често се изчислява с резултати на IQ тестове, повечето учени вярват, че IQ тестовете оценяват само част от интелигентността на човек. Традиционните IQ тестове основно измерват запаметяването на вербални и математически знания при децата. За съжаление, това ограничено измерение след това се приравнява на детския интелектуален потенциал.

Експертите също поставят под въпрос обсебването в нашата култура с натискането на децата да четат или да имат академични постижения преди да тръгнат на детска градина. Малките деца и децата в предучилищна възраст имат друга, по-критична работа, която да свършат от строенето с кубчета до игра с ритъм и цвят и да се учат как да се справят с връстниците си.

Дори вербалната и логическа интелигентност всъщност започва с говорене и чудене, когато децата участват в хиляди ежедневни разговори за живота. Ето защо хлапетата, които са късметлии да имат качествени дискусии с родителите си като малки и в предучилишна възраст се справят по-добре в училище.

Др. Хауърд Грднър описва седем различни видове интелигентност, които са важни в човешкото функциониране, всичко от които хлапетата се нуждаят от възможност да развиват:

•    вербална интелигентност  
•    телесна/ кинестатична интелигентност
•    логическа/ математическа интелигентност
•    музикална интелигентност
•    междуличностна интелигентност
•    вътрешна интелигентност
•    визуална/ пространствена интелигентност

Работата ни като родители? Да насърчаваме естественото любопитство и силни страни на хлапетата си от танцуването до четенето и рисуването. И се уверете, че нашите хлапета знаят, че могат да избират колко умни са – извисяването на интелигентността изгражда силата на ума.

 „Във времена на промяна учащите наследяват земята, докато изучилите се намират себе си красиво екипирани да работят в свят, който вече не съществува.”

Ерик Хофър

Снимка: www.joyjoyg.com

 

Прочетете още:

father-child  Имат ли татковците влияние върху децата?

curiosity-2  Как децата преоткриват света

kids%20inteligence-1  Децата и интелигентността

mom_kid_legs_out  5 начина да облекчим стреса у децата

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

79,306 преглеждания

Comments are closed.