Много баби, хилаво дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

супер дадиАвтор: Ивайло Борисов


В България животът дори през 21 век е обусловен от поверия и ритуали. Особено силно това е застъпено при гледането на деца, където близки и далечни роднини имат виждане, позиция и готов отговор за голяма част от протичащите процеси. Те имат и вещо мнение за всяка глупост, която трябва да се свърши и нямат никакъв свян да налагат праисторическите си дивотии на младото семейство.

Учудващо е колко много хора спазват традиции, поверия и ритуали без да си задават най-логичния въпрос „WTF, човече, що за глупости”. Те не просто намират за нормално безусловното им изпълнение, но и са искрено разтревожени какво точно ще стане, ако не успеят да изпълнят ритуала дословно. Защото, съгласете се, малко е трудно в момента да изпишеш бебето увито в пелената с която е бил изписан баща му, или в дреха ушита от негова риза.

Моят капацитет не е достатъчен, за да вникна във всеобхватната, вековна, историческа българска мъдрост, но пък така се случи, че съм надарен с малко по-остър език и непримиримост към ретроградността, които две качества смятам в тази и другата част да използвам, за да разпукам всичко българско и родно, що не любя, тача и милея.

 

Водна ондулация, сакън

Скъпи бременни, слушайте ме внимателно. Забранено ви е да се подстригвате по време на бременността! Няма да повтарям. Това ще доведе до оглупяване на бебето. Междувременно можете да пиете и пушите на корем.

Четирсетдневката

Всички знаят, че бебето 40 дни не трябва да се извежда, а хора не трябва да идват в къщата. Те са приносители на зли сили. А злите сили само това чакат. Ако някой все пак е толкова нахален, че иска да види бебето преди четирсетия ден, той трябва да направи една хубава обиколка на къщата преди да влезе при него, за да изтръска гадовете от себе си. Междувременно на майката също не й се полага да напуска дома си 40 дни. Не за друго, а защото стори ли го ще й спре кърмата. Ако все пак се налага да излезе, задълже трябва да капне кърма на кърпичка и да я остави под възглавницата на бебето. Кърмата спира и ако майката се подстриже, така че сори, ондулацията все още е табу.

Hen party

Орисването бележи края на изолацията на бебето, а именно четирсетдневката. Орисниците са млади жени, за предпочитане раждали или бременни. Странното е, че пък е хубаво и да не са омъжени. Нещо много разпасано ми се струва, като за консервативна страна, като нашата. Таткото го изритват. После се чупи питка. Трохите от питката се събират, връзват се на вързоп и се слагат нависоко… за да израстнело бебето високо. Аха, ясно. Но има и друго. Възела на кърпичката не трябвало да е много стегнат, за да не бъдело скъперник. Ама пък и хлабав не трябва да е, за да не е с широки пръсти. И от къщата не трябва да се изнася нищо, за да не стане бебето… крадец, и… да не спре кърмата на майката. Аман с тая кърма!

Ghost Busters

Бебето трябва на всяка цена да бъде с червен конец на ръчичката, а за най-сигурно на леглото, количката и т.н. се нареждат по още няколко. Червеният конец пази от уроки, зли очи, лоша умисъл, носи здраве и късмет, колби с мана и други благини. Арменците са друга терца и слагат синя безопасна игла, която има същия смисъл. Но приготовленията за борбата със злите сили не свършват до тук. Пред входната врата се поставя захар, а под креватчето… метла. Отрязаните за пръв път нокти на бебето пък се слагат в чашка с брашно и се пазят до първата година.

From dusk till dawn

Значи, в никакъв случай дрешките на бебето не трябва да се оставят да се сушат навън след залез слънце, за да не ги… налазят таласъмите. Същото важи и за извеждането на бебетата по тъмно. Злите сили и кърмата явно са любимите рефрени на българите от старо време. Не, разбирам ги, нямали са адаптирани млека и блиндирани врати хората. Но и с тях по-добре човек да е нащрек, че не се знае от кое кьоше в сумрака ще изскочи някой ксеноморф.

Оракуле, кажи ми, какъв да бъде тоз

Гледайте сега какво става. За прощъпулника майката меси питка, ама ако е схваната в ръцете, може и да не меси – ритуала не се прецаква. После един от по-неврастеничните роднини грабва питката и се юрва из стаята, като гледа да не се спъва. Идеята на фарса е детето да не се спъва често! Не мога мигом да не си представя Базил Фолти и да не гадая замечтано какво ще стане от завалийчето, ако той му носи питката. После вече започва същинската част, в която всички трепетно следят кой точно битов предмет ще хване детето и имат уникален пореден повод да седнат на маса за здравето на бъдещия ай ти специалист, учен, лекар, милиционер или обикновен шлосер.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,969 преглеждания

Comments are closed.