Разочарование от пола на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Баща мечате за момче - карикатура 

Може би сте искали момче, а ще имате момиче. Или обратното – искали сте момиче, а ще имате момче. Независимо в коя от двете ситуации сте, ако бебето не е това, което сте искали, е възможно да се чувствате малко разочаровани, но знайте, че не сте сами. Разочарованието от пола на бебето е изненадващо често срещано, но на него се гледа като на табу, то е нещо, което хората обикновено не искат да си признаят.

Защо хората понякога изпитват разочарование от пола на бебето си? Някои майки винаги са мечтали за силна връзка с дъщеря или са отраснали заобиколени от момичета и дори не могат да си представят какво би било да отгледат момче. Други майки може да са израснали с много момичета в семейството и да искат да родят първото момче или чакат с нетърпение специалното въодушевление, което ще настъпи в дома, когато там се появи момченце. Има и други майки, които пък са притиснати от други членове на семейството за това да имат момиче, което да увеличи семейството или да имат момче, което да продължи името на фамилията. 

Ако разберете, че детето, което чакате не е това, което сте искали или за което сте се надявали, първото нещо е да си дадете сметка, че се чувствате така. Веднъж изказали чувствата си, ще ви е по-лесно да се справите с тях особено, ако може да разговаряте за това с партньора си. Има определена степен, до която е нормално да се чувствате зле от нереализираните ви представи за това какво би било. Може да се чувствате зле, ако сте държали на определен начин как да се случат нещата или ако чувствате, че сте предали очакванията или надеждите на определени членове на семейството за това какво би могло да бъде.

Но след като веднъж си дадете сметка за разочарованието си е време да се вземете в ръце и да се съсредоточите не върху това дали бебето е „момче или момиче”, а на това какъв човек ще стане това малко създание някой ден. Ако имате малко момиченце например, не може да очаквате, че тя ще стане точно такава, каквато вие си я представяте в мечтите си за момиче. Тя може да си обича да си играе на принцеси и балерини, но може и да е запален футболен фен (или и двете!). Или може да очаквате петото си момче, или дори петнадесетото, но то ще е различно, от което и да е друго момче, което се е раждало. 

Много родители, които първоначално са изпитвали разочарование от пола на бебето, се радват, че то изчезва в момента, в който зърнат новороденото си бебе. Всъщност много специалисти съветват да не се научава пола на бебето предварително именно по тази причина. Ако изчакате докато бебето се роди, за да разберете дали е момче или момиче е по-вероятно да съсредоточите вниманието си върху индивидуалността на бебето, а не дали полът му е този, който сте искали. Освен това, запомнете, че родителството ни изправя пред такива изненади, че колкото по-добре се приспособявате към неочакваното, толкова по-добре ще се справяте с предизвикателствата, които предстоят.

Ако са минали седмици или месеци, или пък бебето ви е току-що родено, а вие все още се чувствате разочаровани, може да потърсите професионална помощ и подкрепа. Може да ви се отрази добре и ако поговорите, с някой близък, който ще ви разбере или с някой не чак толкова близък, но пък който минава през същото или го е преживял вече. Запомнете, не е срамно да потърсите помощ. Бремеността и раждането са тежки за жената физически, емоционално и хормонално и не е лесно да се справите с всички тези нови преживявания през този период, както и с противоречивите емоции. С порастването на бебето и наличието на повече сън за вас, пълна сила ще се научите да обичате вашето малко бебе заради уникалността на индивида, в който той или тя  ще се превърне. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Зачатие

24,348 преглеждания

Comments are closed.