Световният алианс за подкрепа на кърменето прие Декларация в подкрепа на правото на жените да кърмят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

breast-milk

През март 2015 г. се отбелязва 20-тата годишнина от 4-тата Световна конференция на ООН за жените, провела се в Пекин. По този повод Световен алианс за подкрепа за кърменето (WABA), чийто член е Ла Лече Лига, прие декларация – Подкрепа за правото на жените да кърмят. Заедно с други организации от САЩ, алиансът призова да се преразгледа Пекинска платформата за действие, да се проследят постигнатият прогрес и това, което остава да се направи до постигането на пълното равноправие и овластяване на жените.

В Декларацията се посочва ясно, че кърменето е право както на майката, така и на детето и това е потвърдено в множество декларации и конвенции за правата на човека.

Ла Лече Лига България подкрепя Декларацията и се надява, че усилията да се гарантира признаването на кърменето като жизненоважно, както за обществото като цяло, така и за всяка една майка, която иска да кърми бебето си, ще продължат.

Кърменето е ключово за оцеляването, изхранването и развитието на детето, но също така е важно и за майчиното здраве, за предпазване от незаразни болести, а освен това и допринася за опазването на околната среда. Кърменето

подпомага удължаването на периода между ражданията, намалява риска от следродилни кръвоизливи, рак на гърдата и яйцниците, диабет и сърдечно-съдови болести. То насърчава емоционалната връзка между майката и бебето и чувството за сигурност и е естествена и възобновяема храна, която не се нуждае от опаковане,транспорт или гориво.

И все пак в много страни кърменето е неглижирано, инициативите за подкрепа остават с недостатъчно ресурси и агресивното предлагане на заместителите на майчино мляко продължава без регулация. Въпреки че повечето жени искат да кърмят, те се изправят пред обстоятелства, които често ги възпрепятстват.

Промотирането, защитата и подкрепата за кърменето е в съответствие с Целите за устойчиво развитие за прекратяване на глада, постигане на сигурност на хората и подобряване на храненето. Храненето поставя основите на здравословното и устойчиво развитие, въпреки това нивата на недохранване в света остават недопустимо високи. Ако броят на децата под 6 месеца, които са изключително кърмени, се увеличи до 50%, това ще допринесе за спиране на затлъстяването при децата и анемия при жените в репродуктивна възраст.

В своето заключение Декларацията насърчава превръщането на промотирането, защитата и подкрепата за оптимално кърмене в универсална политика за общественото здраве. Тя призовава всички правителства, съответните агенции на ООН и неправителствени организации да работят за постигането на целите за кърмене, като започване на кърменето в първия един час от живота на новороденото, както и поне 50% от новородените да са изключително кърмени през първите 6 месеца и продължаване на кърменето до 2 и повече години.

Декларацията призовава за прилагане на най-добрите практики, които да осигурят на всички майки достъп до компетентна консултация и подкрепа за кърмене, както на ниво здравни заведения, така и в обществото.

Международният кодекс за маркетинг на заместители на кърмата и съответните резолюции на Световната здравна асамблея би следвало да бъдат напълно приложени. Държавите трябва да подготвят планове за Безопасно хранене на бебета в извънредни ситуации, за да регулират дарението и дистрибуцията на изкуствени храни, както и да гарантират, че храненето и кърменето са важна част от политиките и считани като част от икономическия принос на жените.

 

Източник: Ла Лече Лига България

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

982 преглеждания

Comments are closed.