Здрави майки, здрави бебета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Three pregnant women

Майки се обединяват в борбата с животозастрашаващи състояния при бременни

На 25 март новоучредената Фондация „Здрави майки, здрави бебета” представи своите цели и бъдещите си проекти в борбата срещу хипертензивните състояния, основно място сред които заема Прееклампсията. Фондацията е учредена от майки, преминали през хипертензивни състояния, които засягат 8-10% от всички бременности и застрашават живота и здравето както на детето, така и на майката.

Липсата на превенция, адекватни здравни грижи за бременните жени, както и ниската информираност за проблема водят до голям брой смъртни случаи,както и ръст на недоносените бебета, поради хипертензивни състояния.

Фондация „Здрави майки, здрави бебета“ е първата неправителствена организация в България, заела се да защитава здравето на бременните жени и техните деца от хипертензивни състояния със слоган „Първи в грижата през първия триместър“. Фондацията цели да информира бременните жени за хипертензивните състояния, които могат да усложнят бременността или да възникнат след раждането, да изтъкне ролята на превенцията за добро здраве на бебето и майката, да окаже подкрепа на засегнатите майки и техните деца, както и да съдейства за оптимизиране на здравната система в посока на намаляване на засегнатите от тези състояния.

Прееклампсията е усложнение на бременността и клинично се представя с повишено кръвно налягане и наличие на белтък в урината. Обикновено се развива по време на втората половина на бременността, но много рядко това се случва и през първата. Прееклампсията е опасно усложнение, което застрашава живота на майката и детето. Прееклампсията се среща в лека и тежка форма, екламсия и HELLP синдром.

Прееклампсията се характеризира с множество усложнения – забавяне в растежа и развитието на плода; преждевременно отлепване на плацентата; преждевременно раждане; промени в много органи и системи на бременната .

Профилактиката и превенцията на прееклампсията включват: регулиране на жизнено необходими фактори на живот – храна, алкохол, тютюнопушене, стрес, физическо натоварване; регулярно следене на кръвното налягане; кръвни тестове; уринни изследвания на количеството белтък в урината; ултразвукови изследвания – ехограф, доплер, биофизичен профил – чрез него се определя какво количество кислород и протеини получава плодът.

 

Източник: www.zdravennavigator.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,853 преглеждания

Comments are closed.