Международен ден на хората със Синдром на Даун

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sindrom na Daun

Днес, 21 март, отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.


Денят – двадесет и първо число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

През далечната 1866 г. английският доктор Down описва клиничните белези на синдром, който днес носи неговото име. През 1959 г. Lejeune и Jacobs установяват, че Синдромът на Даун е резултат от Тризомия 21. Това е най-често срещаната генетична аномалия, която се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. Честота на раждане на индивид със Синдром на Даун е приблизително 1 на 700, и тя е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. 

Всяка година в България се раждат около 100 деца със синдром на Даун. Това съобщи заместник-председателят на Сдружението на родители на деца със синдром на Даун, Тони Маринова. В Международния ден, посветен на хората, които носят в себе си генетична аномалия, от сдружението си задават въпроса: защо лекарите „съветват“ родителите на деца с този синдром да се откажат от тях.

Маринова е убедена, че този проблем съществува само в нашата страна и противоречи на добрите медицински практики.

Според Тони Маринова, която е и майка на дете със синдром на Даун, е нужно цялото общество да смени нагласата си към хората, родени с тази генетична аномалия: „Тъй като аз знам, че не мога да променя мисленето на хора, които имат едно мнение вече за нашите деца, мога да променя следното. Ако те знаят, че ще има някаква санкция, административна или дори финансова, в бедна България можем поне да бъдем човечни и хуманни, което категорично не струва нищо, освен едно желание“.

По повод Международния ден на хората със синдром на Даун, който страната ни отбелязва за пета поредна година, от сдружението организират кръгла маса по въпроса защо бебетата, родени с този синдром, продължават да се изоставят в родилните домове: „Тази година решихме да поставим този сериозен въпрос, защото за съжаление в България все още, когато се роди едно такова дете, в родилния дом педиатри си позволяват да дават оценки, че от това човек няма да стане. Това не е така и аз го твърдя съвсем отговорно. Моята дъщеря наистина ме промени, но към по-добро, защото ме научи на много полезни качества като търпение, като толерантност, като повече човечност. Неща, които като че ли съвременният човек, без да иска, губи в забързано ежедневие“.


Източник: www.dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Публикувано в: Празници
734 преглеждания

Коментирай

Трябва да сте влезли в профила си, за да коментирате.