Непоносимост към глутен при бебета и малки деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
shutterstock_245371657

За непоносимостта на човешкия организъм към глутена в последните години се говори много. Тя спада към групата на хранителните алергии, които съпътстват човек цял живот и е необходимо да се спазва диета, която изключва храни, съдържащи глутен. Това са храните, приготвени от пшеница, ръж, ечемик и овес.

Характерни симптоми за наличието на такава непоносимост обикновено се забелязват след 8-я – 9-я месец от живота на бебето и включват стомашно разстройство, болки в коремчето, повръщане, загуба на тегло или бавно наддаване, анемия, липса на апетит, раздразнителност и необяснима нервност.

Глутенът представлява протеин, към който средно статистически един на всеки 300 човека развива непоносимост. При децата заболяването се нарича цьолиакия. Симптомите за непоносимост към глутена се проявяват най-често между първата и втората година на детето. За да се намали риска от алергия към глутен, педиатрите съветват храната, която съдържа този протеин, да се въвежда постепенно едва след шестмесечна възраст в менюто на кърмачето.

Предразположение към заболяването имат деца с фамилна обремененост, изкуствено захранените преди четиримесечна възраст и тези, които са изцяло на изкуствено хранене, а не на кърма. Ако се налага да захраните бебето, преди 6-я месец, избирайте храни без глутен или с ниско съдържание на глутен.

Цьолиакията се диагностицира чрез кръвно изследване за наличието на антитела. Характерно е, че собствената имунна система атакува глутена и предизвиква увреждане на тънкото черво. Това затруднява абсорбцията на хранителните вещества и се отразява негативно на общото здравословно състояние и нормалното физическо развитие на детето.

Най-ефикасното лечение на болестта е безглутеновата диета, от която се елиминират всички храни, които съдържат този протеин. Необходимо е храната да е богата на витамини от групата В и цинк, които се съдържат в зеленчуците. Вместо продукти съдържащи глутен е добре в диетата да се включат соя, царевица, ориз, елда и млечни продукти. Наред с това трябва да се намали приемът на мазнини, препоръчително е той да не надвишава 40-50 гр. дневно.

Глутен има и в много продукти, които не са пряко приготвени от посочените зърнени култури, затова трябва да се подхожда с изключително внимание към готовите продукти като боза, готови бебешки пюрета и каши, горчица, бульони на кубчета, зърнени и тестени закуски, храни, съдържащи подобрители и други добавки. Лекарите препоръчват родителите да четат внимателно етикетите на храните, за да се избегне неволния прием на глутен.

Храни без глутен, които могат да се консумират при непоносимост към глутен:

*Ориз – всички видове ориз са без глутен.

* Царевица, царевично брашно, царевично нишесте, пуканки (но не тези от готовите пакетчета за микровълнова) и царевичния малц.

*Бобови култури – грах, леща, нахут, фасул.

*Някои нови и по-екзотични за нашите географски ширини храни – амарант, маниока, кокосово брашно, памучно семе, салеп, просо, картофено брашно, сладки картофи и сусам.

*Ядки(сурови) и брашна от тях – бадеми, лешници, фъстъци и кестени.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

28,711 преглеждания

Comments are closed.