Развитие на бебето – социалните умения

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

socialni umeniq bebe (3)

Как вашето бебе учи за връзката и взаимоотношенията си с останалите хора? Koга започва да създава приятелства? Всичко започва от Вас.


Вие сте първият приятел за игри на Вашето дете, неговият любим човек. То се наслаждава на вашия глас, изражението на лицето и допира на ръцете ви. С ваша помощ бебето започва да се сближава с останалите и да се радва на и на тяхната компания. Това е началото на развитието на социалните умения на Вашето дете.

Кога се развива

От момента, в който е родено, бебето ще реагира на околните. През първата година, способността му да се социализира, се ограничава най- вече до вас, като то се съсредоточава върху усилията да изучава какво може да направи без чужда помощ – като да взима или оставя различни предмети, да ходи или да развива други умения.

Още преди детето да може да бърбори, вие увеличавате езиковите му умения като му говорите. Докато си мислите, че водите монолог, вашето бебе всъщност натрупва огромна полза от интерактивността, която осъществява с вас, докато му четете или говорите.

Около 2 годишна възраст, детето ви ще започне да се радва, когато играе едно до друго с други деца. Като всяко друго умение, неговите социални умения ще се нуждаят от фина настройка – проба – грешка.

В началото, детето няма да иска да споделя играчки, но когато се научи да бъде съпричастно с останалите, ще стане добър партньор за игра. Когато навърши 3, то вече ще има своя начин да създава приятелства.


Как се развива


1 месец

Вашето бебе е социално създание от ден първи. То обича да бъде докосвано, прегръщано, да му се говори, гука и да му се усмихват.

Още на първия месец детето ще започне да експериментира, като ви прави различни гримаси. То ще се радва да гледа лицето ви и дори може да прави някои от вашите мимики. Изплезете му се и вижте дали няма да на направи същото. Много важен е визуалният контакт, така че, когато му говорите, гледайте го в очите. Скоро, то ще спре да плаче и ще започне да гука и бърбори, всички необходими стъпки в езиковото развитие.


3 месец

Сега вашето бебе прекарва много от будните си часове, гледайки какво се случва около него. То дори ще направи първата си истинска усмивка, много важен момент за повечето родители. Скоро ще бъде вече експерт в “усмивкоговоренето”, ще комуникира с вас, като ви изпраща усмивка и гука в същото време.

4 месеца 

Вашето бебе става все по- комуникативно към другите на неговата възраст и поздравява ги с църкане от радост. Но все още, никой не се сравни с мама и татко. То ще получи най-ентусиазираната реакция именно от вас, сигурен знак, че сте свързани.

На тази възраст бебето ви ще започне да бърбори и да издава различни звуци и вероятно ще забележите напредък в способността му да комуникира с вас. За да насърчите това, говорете му когато можете, дори когато просто вършите някаква домакинска работа или други дейности из къщата.


7 месеца

През по-голямата част от времето, малкото човече е по-заето с това да разгърне собствените си умения, отколкото да се ангажира с друго дете. Когато две бебета под 1 годинка са сложени едно до друго заедно с куп играчки, те обикновено си играят сами, а не едно с друго.

Вашето бебе може да започне да проявява краткотраен интерес към други деца в момента, когато стане по-подвижно. Повечето интеракции ще бъдат ограничени до бегъл поглед и сграбчване, но понякога макар и рядко то ще се усмихне и ще гука или имитира бебешки звуци.


То все още предпочита непосредствен контакт със семейството пред всички други. След още няколко месеца, детето дори може да започне да се плаши от непознати хора и да се бори с тревожността от раздяла с вас.


12 месеца

Към края на първата годинка, детето ви може да започне да изглежда антисоциално – да плаче, когато излизате, да става неспокойно, когато е в ръцете на някой друг, освен с вас и партньора ви. Много деца минават през тревожността от раздяла, която е в своя пик някъде между 10 и 18 месеца.
Вашето дете предпочита вас пред всички останали и може да се стресира, когато не сте наоколо. Понякога само вашето присъствие в стаята ще го успокои.

13 до 23 месец


Вашето мъниче е заинтересовано от света – в частност как всичко наоколо има връзка с него. Когато се научи да говори и да комуникира с останалите, то ще се научи и как да си намира приятели. Ще се наслаждава на компанията на други деца, както на неговата възраст, така и по-големи.

Между 1 и 2 годишна възраст детето ще бъде яростен защитник на играчките си, което ще бъде трудно за родителите, които си мислят, че тяхното дете трябва да се научи да дели.

Можете да забележите детето си да имитира приятелите си и да прекарва много време в гледане на това, което те правят. То ще иска да затвърди своята независимост – като отказва да държи ръката ви, когато ходите по улицата например или чрез гневно избухване, когато му кажете, че не може да влезе в стаята си носейки сок от грозде.

24 до 36 месеца

На възраст между 2 и 3 години, вашето дете е доста егоцентрично. То по- скоро не се интересува от това да се постави на мястото на другите и си мисли, че всички останали се чувстват като него.
Не се притеснявайте. С напредването на възрастта – и с малко насоки от Ваша страна – то ще се научи да споделя и да се редува с другите и дори може да стигне до един- двама специални приятели.

socialni umeniq bebe (1)

Какво следва

Докато расте, детето ще се радва на други хора, особено на други деца. То ще научи повече за това как да реагира към останалите в социална среда и радостта му от играта ще расте. То ще спечели много позитиви от интерактивните игри с останалите деца.
Когато се научи да разбира и да е съпричастно с останалите деца и колко е забавно да играе с тях, то ще изгради истински дълготрайни приятелства.

Вашата роля

Прекарвайте повече време лице в лице със своето бебче, особено през първите няколко месеца. То ще обикне вниманието и ще се радва да ви прави различни муцунки. Поканете роднини и приятели. Децата, особено по- малките, обожават гости, без значение малки или големи, важното е да им обърнат внимание.

Не се тревожете, нито пък се срамувайте, ако детето ви развие странна тревожност и безпокойство. Напълно нормално е и започва обикновено около седмия месец.


Ако бебето ви плаче, когато го оставяте в ръцете на някой роднина, вземете го обратно и опитайте бавен процес на отделяне. Накарайте го да се почувства комфортно във вашите ръце, докато другият човек е наоколо. После поговорете индивидуално и поиграйте с бебето си, докато го държите.


След това го подайте за малко отново на другия човек и останете близо до тях. Най-накрая се опитайте да напуснете стаята за няколко минутки и вижте как ще потръгне. Ако детето започне за плаче и вика, опитайте отново по-късно.


Влизайте и излизайте от стаята и накрая вашето дете ще бъде сигурно, че въпреки че не сте наоколо в момента, след известно време винаги се връщате.


Вашият мъник ще има полза от това да има приятелче наоколо, така че най- добре му осигурете време за игра с други деца – особено такива, които не са членове на семейството. Уверете се, че имате достатъчно играчки за всички и бъдете нащрек, защото те може би няма да са в настроение да ги споделят помежду си.


Да бъде егоцентрично е напълно естествено за вашето 2-3 годишно дете. Но не е твърде рано да му дадете пример на добро социално поведение. Нека да ви чуе как казвате “моля” и “благодаря” или как правите комплимент на някого за добре свършената работа. Покажете му как споделяте десерта си или други ваши неща с приятел.


Запишете детето си в групи за игра, така че да му дадете възможността да бъде с други деца. Скоро то вече ще може да създава и задържа приятелства.

Кога да се притеснявате

Ако бебето не се интересува от никой друг, освен от вас и вашия партньора, докато стане на 1 година, без значение колко усилия сте положили за да се случи това или пък ако не желае да комуникира дори и с вас, поговорете с неговия лекар.


Вашето мъниче (1 до 3 годишна възраст) може да бъде недружелюбно към други деца, особено когато се отнася за играчки. То дори може да заприлича на малък “Граф Дракула”, хапейки приятелчето си, докато изследва какво може да направи със своите зъбки.


Ако детето изглежда прекалено агресивно и не е способно да прекарва време с други деца без да ги хапе, удря, блъска, обсъдете това поведение с лекаря. (Поведение като това често се дължи на страхове и несигурност). Всички деца стават недружелюбни от време на време, необичайно е обаче да бъдат агресивни през цялото време.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

10,663 преглеждания

Comments are closed.