Учени определиха флуорът като невротоксин

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nevrotoksin

Токсичните химикали, широко разпространени в околната среда, могат сериозно да увредят нервната система на децата. Това показва ново изследване на Харвардското училище за обществено здраве и Училището по медицина в Айкан, публикувано в списание Lancet Neurology.

Оказва се, че тези вещества възпират развитието на нервната система в най-ранна детска възраст и имат основна роля за отключването на разстройства като аутизъм, хиперактивност и дислексия. Често те са причината да се наблюдава липса на концентрация, забавено развитие и слабо представяне в училище.

Токсичните вещества проникват в мозъка през кръвно-мозъчната бариера и предизвикват редица неврологични симптоми. Най-опасно е, когато химикалите попаднат в организма още по време на бременността, тъй като развиващата се млада нервна система е особено уязвима.

През 2006 г. същите изследователи провеждат подобно изследване, което идентифицира пет индустриални химикала, свързани с проявата на мозъчни дефицити. Новото изследване потвърждава действието на тези химикали и добавя информация за шест нови – манган, флуор, хлорпирифос, DDT (пестициди), тетрахлоретилен (разтворител) и полибромирани дифенил етери.

 

Новото проучване показва, че има връзка между тези химикали, признати за невротоксични вещества и отрицателното им влияние върху децата. Те намаляват интелигентността и повлияват негативно някои основни поведенчески характеристики.

Така например манганът понижава интелектуалната функция и намалява двигателните умения, разтворителите водят до хиперактивност и агресивно поведение, а някои видове пестициди са предпоставка за когнитивни разстройства.

Много опасни за младия мозък са т.нар. полихлорирани бифенили и толуенът, които са били забранени за масова употреба в САЩ още през 1979 г. До този момент голяма част от производителите са влагали тези вещества в стотици продукти като бои, пластмаси, каучукови изделия, багрила, перилни препарати и други.

Учените настояват за нова глобална стратегия за превенция, чрез която да се контролира употребата на тези вещества и задължително тестване на индустриалните химикали за потенциална невротоксичност. Те припомнят, че всички тези вещества са токсични не само за децата, но и за възрастните, тъй като  много от тях се използват в козметичната индустрия и се влагат в много други битови стоки, без никога да са тествани за безопасност.

Конкретен пример за това са фталатите – група химикали, които се използват при производството на декоративна козметика, парфюми, сапуни и шампоани. Допреди 15 години тези вещества са влагани дори и в залъгалките за бебета.

Източник: www.puls.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

Етикети:

1,761 преглеждания

Comments are closed.