Гастрит при децата. Защо това е възможно?  

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

gastrit

Повечето от нас възприемат гастрита като заболяване, характерно за възрастните.  Гастритът обаче, оказва се, че заболяване на стомаха, от което под различна форма страда голяма част от населението. И още по-тревожния факт – в повечето случаи то се появява още в детска възраст, макар да се установява в по-късна възраст.

Гастритът е заболяване с твърде разнообразна етиология и многостранни прояви. Той представлява възпаление на лигавицата на стомаха. Характерно за него е сезонното проявление и обостряне на симптомите – основно през пролетта и есента. В голяма част от случаите гастритът може да е причина за последваща язва на стомаха.

Когато говорим за гастрит в детската възраст е важно да отбележим, че при децата неговите форми са по-специфични и много често трудно установими. Децата обикновено споделят за притесняваща ги болка едва тогава, когато ги заболи силно. Колкото са по-малки, толкова по-трудно те могат да обяснят болките си в корема, чувството за подуване, гадене. Родителите обаче могат да се ориентират по някои други симптоми: ако детето често страда от запек, не се храни добре, няма апетит, изпотява се лесно без особено големи усилия, е добре да се обърнете към педиатъра, а той по преценка на състоянието да ви изпрати на консултация със специалист по гастроентерология.

Първото изследване, което може да даде отговор е ултразвуковата диагностика на коремната кухина, успоредно с това трябва да се направят изследвания на кръвни и фекални проби. В краен случай може да се прибегне до гастроскопия, но само ако състоянието на детето изключително налага това сложно и трудно за провеждане изследване, особено при пациенти в детска възраст.

Обичайно се прави ултразвуково изследване на коремната кухина. При условие, че диагнозата гастрит се потвърди са необходими адекватни и бързи мерки за лечение на възникналото състояние. Нужни са упоритост, постоянство и изключително внимание към малките пациенти.

Защо е възможно?

Гастритът в детската възраст е възможно да възникне във възрастта, когато децата тръгнат на ясла, градина или училище. В тази възраст родителите вече не са в състояние да осъществяват пълен контрол върху цялостния хранителен режим на децата.

Нередовното хранене, режимът на три или четирикратно хранене през деня през големи периоди от време и приемането на по-голяма количество храна в един прием може да предизвика възпаление на стомашната лигавица. Консумацията на сухи, консервирани, преработени, мазни и еднообразни храни както и храненето в движение също са една от причините за появата на гастрит в ранна детска възраст.

В някои случаи причина за гастрита могат да са и т.н. хранителни алергии, някои хронични инфекции, продължителното приемане на лекарствени средства за лечение на други заболявания, а също и стресовите ситуации, на които децата, също както възрастните, са подложени ежедневно.

Как да го избегнем?

Основната грижа за превенция на гастрита в ранна детска възраст е на родителите. Независимо от порастването на децата, родителите трябва да спазват правилата за здравословно хранене, с които са се съобразявали, докато то е било по-малко. Много важно е това да се прави балансирано и с мярка, защото често прекалено строгия хранителен режим у дома предизвиква особено голям интерес към нездравословни храни у децата, когато не са под родителски контрол. От голямо значение е разнообразното хранене, приемането на сурови храни, плодове и зеленчуци, течни храни, супи и домашно готвени ястия. Добре е, децата да се възпитават в чувство на умереност към употребата на пържени храни, снаксове, чипсове, вафли, шоколадови десерти, сокове от кутия и джънк фууд.

Ежедневната сутрешна закуска трябва да е неотменим ритуал за цялото семейство и да включва прясно приготвена храна, плодове, плодови сокове, кисело мляко, млечни продукти, яйца, пълнозърнести закуски.  Хубаво би било детето да си носи някакви междинни закуски от къщи, ако е на предучилищна занималня или вече е ученик и е ангажирано цял ден.

По материали от: www.lechenie.bg

 

Прочетете още:

Какъв е рискът да хванем грип според кръвната ни група?

Как да не прекаляваме с грижите и вниманието, когато детето е болно

Стафиди за добър имунитет и здрави детски зъбки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

29,369 преглеждания

Comments are closed.