Кърмене при настинка и грип

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

breastfeeding-newborn


Много често получаваме въпроси дали е удачно да продължи кърменето, ако майката е болна от настинка/грип, и какви мерки би могла да вземе, за да облекчи състоянието си.

Настинката е събирателно име на различни вирусни заболявания, които се проявяват предимно зимния сезон. Сама по себе си, ако след първите 48 ч. е налице подобрение в общото състояние, не е опасна за майката и детето и кърменето е силно препоръчително да не се прекъсва. Здравните власти приемат, че ако майката поддържа добра лична хигиена (често миене на ръцете, използване на отделни кърпи, използване на еднократни кърпички за нос), за бебето не съществува по-голям риск, отколкото е стандартният при болен член на семейството. За кърмачето има обаче огромни ползи от кърменето, тъй като чрез кърмата майката предава вече готови антитела срещу конкретния причинител на нейното заболяване. Така кърмачето получава т.нар. пасивна имунизация, която му помага да не се разболее или да се пребори много по-лесно и безболезнено, ако изобщо се разболее.

И така, вече сте болна или сте на път да се разболеете. Съществуват различни методи, с които бихте могли да облекчите състоянието си.

Естествени средства

– Опитайте се да си осигурите почивка в леглото. Дори няколко часа могат да ви върнат голяма част от силите.
– Ако не сте алергична към мед и медни продукти, може да вземете 3-4 пъти дневно по 30-40 капки клеева тинктура. Желателно е да го правите на гладно, поне 30 мин. преди хранене.
– Пригответе си голяма количество (поне 2 л за деня) чай с мед и го пийте хладък на малки глътки.

Билките, които може да използвате, са цвят липа (помага при сваляне на температурата), плод шипка или борови връхчета (източник на вит. С), цвят лайка и мащерка (съдържат естествени противомикробни вещества). Ако имате кашлица, може да добавите към билковата смес и цветове от лопен, листа от живовляк, стръкове риган и листа от подбел. Не е желателно да приемате чай от мента или салвия (градински чай), както и различни лекарствени продукти, които ги съдържат, тъй като има опасност да намалее количеството на кърмата.

– Ако имате хрема, се опитайте да си осигурите по-влажен въздух в помещението (с овлажнител или кипяща вода на котлона, каквито са възможностите ви). Промивайте често носа си с физиологичен разтвор или спрей с морска вода – така лигавицата на носоглътката остава овлажнена и по-лесно възстановява предпазната си функция. Може да капнете няколко капки етерично масло от мента или евкалипт в кипящата вода и да дишате изпаренията 3-4 минути. Никога не мажете ноздрите си с това масло, нито област, близо до гърдите ви. Същото се отнася за масажи или разтриване с масла, съдържащи камфор или ментол. Маслото може да причини сериозни здравословни проблеми на бебето ви, ако се окаже върху кожата му, особено ако е под 6 месеца.

– При болки в гърлото може да направите гаргара няколко пъти дневно със запарка от лайка или смрадлика (не гълтайте течността!!!) или с воден разтвор на клеева тинктура.

– При диария и повръщане може да взимате активен въглен 2-3 пъти дневно, както и млечно-кисели бактерии под формата на капсули в завишена 2-3 пъти от препоръчителната дневна доза за възрастни.

Лекарства

Лекарствата, използвани по време на настинка, в общия случай потискат определени симптоми, а не лекуват причинителя. Ето защо е добре, когато имате възможност, да не използвате лекарствени комбинации, които потискат повече от симптомите, които реално имате. Ако имате висока температура (над 38,5°С) е напълно достатъчно да вземете таблетка с Парацетамол или Ибупрофен, без другите „магически съставки” на комбинираните препарати. Не приемайте ацетилсалицилова киселина (Аспирин, Ацетзал, Асперан и др.), докато кърмите, защото може да възникне много тежко неврологично увреждане при кърмачето. Една голяма част от комбинираните препарати съдържат Псевдоефедрин, който при по-продължителна употреба може да предизвика намаляване на кърмата. Подобен ефект се счита, че може да прояви и Фенилефрин.

Ако имате нужда от капки за нос, опитайте са разредите максимално прилагането им с методите, описани по-горе. Вариантите, които може да използвате и се приема, че са съвместими с кърменето, са капките, съдържащи Фенилефрин (Vibrocil), и то за не повече от 3 дни. Като цяло капките, съдържащи Ксилометазолин, Оксиметазолин и др. от групата, могат да бъдат употребявани от кърмачки само след изрична преценка на лeкaр, че ползите за майката надхвърлят рисковете за бебето, тъй като лекарственото вещество преминава в кърмата и може да предизвика нервност, аритмия и промени в кръвното налягане при кърмачето.

Ако имате кашлица и искате да взимате сироп, е добре да се ограничите в чистите билкови такива, съдържащи екстракти от ружа, мащерка, живовляк или бръшлян.

Също така може да използвате сиропите, съдържащи Декстрометoрфан и таблетки Глауцин, но след консултация с лекар или фармацевт. Приема се, че са съвместими с кърменето и не повлияват количеството на кърмата и кърмачето.

За разлика от настинката, която е по-банално и лесно за „преборване” състояние, грипът е сериозно вирусно заболяване. При него обичайно е налице внезапно влошаване на общото състояние, човек се чувства „разбит”, най-често е с висока температура (над 38,5°С), втрисане, силно изразени умора и слабост, мускулни болки, главоболие и кашлица, която в началото е суха, но скоро след това може да се промени. Някои се оплакват от запушен нос и възпалено гърло, може да има и диария или повръщане. Стандартните препоръки за действие при настинка вероятно няма да са достатъчни, така че ако имате съмнение, че може да сте болна от грип, се обърнете максимално скоро към лекар, тъй като противовирусното лечение трябва да започне в първите 24-72 ч. след началото на симптомите. Лекарствата, прилагани обичайно като противогрипни средства (Оселтамвир, Занамивир и Ремантадин), са съвместими с кърменето. Също така се према за безопасно поставянето на противогрипна ваксина, докато кърмите.

маг.фарм. Марияна Енева-Димитрова
клиничен фармацевт,
консултант по кърмене към Национална Асоциация Подкрепа за Кърмене
http://www.podkrepazakarmene.com

Библиография: 

Кратки характеристики на лекарствените продукти www.bda.bg

Centers for Disease Control and Prevention. Atlanta: US Department of Health and Human Services, Public Health Service, 2003.

Conover E, Buehler BA. Use of herbal agents by breastfeeding women may affect infants. Pediatr Ann. 2004 Apr;33(4):235-40.

Frank Nice, DPA, CPHP, Raymond J. Coghlan, Pharm.D. and Brian T. Birmingham, Pharm.D. Herbals and Breastfeeding. U.S. Pharmacist: September 2000, Vol. 25:9


Вижте също:

   Грижа за кожата на бебето

   Родителството като обвързване

   Първите думички на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

186,328 преглеждания

Comments are closed.