Две класически рецепти за бебешки кисели

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

th1_img_166

Класическата рецепта за един от най-популярните детски десерти е лесно изпълнима и нискобюджетна, продуктите, които са нужни – общодъстъпни.

Повечето деца свикват лесно с вкуса на това плодово-нишестено кремче и то често става една от любимите закуски на малчуганите, а и на техните майки, защото се приготвя лесно и бързо. Някой деца незаслужено биват лишавани от тази класическа бебешка храна, благодарение на изобилието на готови детски пюрета и каши, но ако сте от майките, които предпочитат да приготвят бебешките порции у дома, със сигурност вече сте приготвяла тази нежна и полезна за бебешкото стомахче храна.

Класическата рецепта за бебешкия кисел включва нишесте, плодове и вода.
За приготвяне на домашен кисел може да се използва оризово, царевично, картофено или пшеничено нишесте. За деца с алергия към глутен са изключително подходящи оризовото и царевичното нишесте. Вместо вода, може да се използва мляко – прясно или адаптирано за децата под 1 годинка, но не е задължително.

Бебешкият кисел съдържа въглехидрати, витамини, минерали, белтъчини и баластни вещества, необходими за правилното развитие на крехкия детски организъм.

В рецептата за кисел няма захар, тъй като плодовете придават характерен вкус и сладост на крема.

Киселът е подходяща храна за бебета над 5 месечна възраст.  

1.      Основна рецепта за кисел 

50-60 гр. сезонни пресни плодове
160 мл. вода
 2 ч.л. нишесте

Разтворете нишестето в студената вода и сложете на котлона, бъркайте докато сместа започне да се избистря и да вдига мехурчета. Почистете и пасирайте на фино пюре пресните плодове и ги прибавете към нишестената смес. Кипнете отново. Пресипете в чашка и охладете. След като изстине киселът ще се сгъсти допълнително.

2.      Млечен кисел

60-70г пресни плодове      
100 мл. мляко
50 мл. вода
50 мл. плодов нектар или плодово бебешко пюре
2ч.л. нишесте

Кипнете млякото и прибавете разтвореното в студена вода нишесте, разбъркайте енергично докато сместа отново кипне. Свалете от котлона и прибавете плодовия нектар или пюре и почистените и пюрирани пресни плодове. Върнете на котлона за още едно кипване, но не варете продължително. Пресипете в чашка и поднесете кисела охладен.

Повечето плодове са подходящи за приготвянето на кисел, най-предпочитани от децата са ябълки, кайсии, праскови, круши, манго, но могат да се използват и някои цитрусови – портокали и мандарини (без ципите), те са по-подходящи за класическата рецепта, в която няма мляко, тъй като цитрусите са с по-висока киселинност и могат да пресекат млякото в млечната рецепта.

Ако ви се струва, че киселът трябва да е по-сладък, малко захар – обикновена или кафява, няма да навреди, но можете да добавите естествен подсладител – стевия.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

160,485 преглеждания

Comments are closed.