Факти за съня на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
 
майка спи с бебеЕдно от основните неща, за които се подготвяме психически, още докато чакаме бебето да се появи, са безсънните нощи, с които всички родители ни плашат. Затова решихме да споделим с бъдещите родители и тези с малки бебета някои основни факти за спането, които са важни принципи на съня и е хубаво всеки родител да е запознат с тях.

Как спим

Обикновено след като се преоблечете за сън, правите нещо, което да ви отпусне и приспи – четене, гледане на телевизия, слушане на музика, секс. Докато се отнасяте, мозъкът започва да се отпуска и ви позволява да изпаднете в състояние на дълбок сън. Съзнанието и тялото са „най-тихи”, когато сте в това състояние. Тялото не помръдва, дишането е повърхностно и правилно, мускулите са отпуснати, може да се каже, че направо сте се „размазали”. След около час и половина в това състояние, мозъкът започва да се „разбужда” и да работи, което ви изкарва от състоянието на дълбок сън и ви оставя в състояние на лек сън. В това състояние очите се движат под клепачите, тъй като мозъкът се „упражнява”. Вие сънувате, размърдвате се, почвате да се обръщате в леглото. Точно в този етап от съня е възможно да се събудите, за да отидете до банята, след което да се върнете и да изпаднете отново в дълбок сън. Дълбокият и лекият сън се редуват на всеки няколко часа през цялата вечер. Като цяло един възрастен може да прекара около 6 часа в дълбок сън и 2 в лек за една вечер. От това следва, че дори и да си мислите, че сте спали дълбоко цяла нощ, това не е точно така.

Как заспиват бебетата

Разхождате бебето на ръце, храните го, люлеете го и очите му почват да се притварят. То затворя напълно очички, но клепачите продължават да „пърхат”, а дишането е неравномерно. Ръчичките и крачетата са отпуснати, но бебето може да се стряска, да потръпва или да се усмихва леко от време на време. Докато да се наведете обаче и да оставите бебето в креватчето да спи, то се събужда и започва да плаче.  

Това се случва, защото бебето не е заспало дълбоко. В този етап бебето все още е в лек унес, затова е нужно да продължите процедурата по приспиването поне 20 минути преди да се опитате да оставите бебето в кошчето. Когато бебето престане да прави гримаси и да потрепва в съня си, дишането стане равномерно и повърхностно, мускулите се отпуснат напълно, сгънатите на юмручета ръчички се разтворят и се отпуснат безтегловно, както и крачетата – тогава вашето бебе е заспало дълбоко. Сега може да оставите бебето в легълцето и да се измъкнете тихо, за да си полегнете или да свършите каквото сте планирали. 

РОДИТЕЛИ В НОЩТА УРОК 1 

Бебетата се нуждаят от присъствието ви, за да заспят, а не просто да ги оставите да заспят сами. Някои бебета могат да бъдат оставени в кошчето, докато са все още само леко отпуснати, без да са заспали. Други се нуждаят от вашата помощ – да ги люлеете или да ги нахраните, за да заспят.

Причината за това се крие във факта, че бебетата в първите месеци не могат като възрастните направо да заспят дълбоко, а минават през състояние на лек сън преди това. В по-късните месеци някои бебета успяват да преминат към дълбок сън по-бързо, като скъсяват лекия. Научете се да разпознавате състоянията на сън на вашето бебе и изчаквайте дълбокия сън преди да се опитате да прехвърлите бебето в легълцето.

Състоянията на сън при бебетата са по-кратки от тези при възрастните. Ако седите и наблюдавате колко сладко спи вашето бебе, ще забележите, че след около час, то ще започне да се раздвижва, очичките мърдат под клепачите, на лицето се появяват гримаси. Бебето е минало в състояние на лек сън и ако в този момент се появи някакъв дискомфорт – например глад, то ще се събуди. Ако бебето не се разсъни, след около 10 минути ще е преминало отново в дълбок сън. При възрастните дълбокият сън продължава около 90 минути, докато при пеленачетата около 50-60. Ето защо при тях се появява едно крехко състояние на разбуждане на всеки час или по-малко. Когато бебето влезе в състояние на лек сън, ако вие поставите спокойно ръка на гърба му, затананикате тихичко приспивна песен или ако спи в леглото при вас, просто сте до него, вие ще му помогнете да прескочи състоянието на лек сън и да заспи отново дълбоко, без да се събужда. 

РОДИТЕЛИ В НОЩТА УРОК 2 

Някои бебета се справят сами с връщането във фаза на дълбок сън, докато други се нуждаят от вас – те имат нужда да усетят присъствието ви, да ги нахраните или да чуят гласа ви, за да заспят отново дълбоко. Оттук стигаме до извода, че една от целите, която трябва да си поставят родителите на малки бебета, е да създадат такива условия, че бебето да може да прескочи фазата на лекия сън, без да се събуди и да заспи отново дълбоко. 

Бебетата не спят толкова дълбоко, колкото вие спите. Както разбрахте, фазите на дълбок и лек сън при бебетата се сменят на по-кратки интервали от време и съответно лекият сън при тях е 2 пъти повече от този при възрастните. На пръв поглед това изглежда супер несправедливо спрямо изморените от купища грижи през деня родители. Въпреки това, ако се замислите защо всъщност сънят на бебетата е именно такъв, ще си дадете сметка, че това е с цел тяхното оцеляване. Осъзнаването на този факт може да ви помогне да започнете да гледате по друг начин на нощните будения и да успеете да изработите собствен подход, който да помага, а не да нарушава, естествения ритъм на съня на бебето. 

Нощното будене е от жизнено значение

През първите месеци нуждите на бебето са най-големи, а способността му да ги комуникира е най-малка. Представете си, че бебето спи дълбоко през по-голямата част от нощта. Някои основни негови нужди ще останат незадоволени. Мъничките бебета имат мънички стомахчета, а майчиното мляко се обработва много бързо. Ако повикът за храна не може да събуди бебето, това няма да е добре за неговото оцеляване. Ако носът на бебето е запушен и не може да диша, ако му е студено и има нужда да бъде завито, а то спи дълбоко и не може да си каже какво му е, оцеляването му може да бъде сериозно застрашено.   

Трябва да разберем, че бебетата правят това, което правят, защото са създадени по този начин. Лекият сън предпазва децата. Да, ако можеше бебетата да спят като възрастните и да се будят, когато и вие сте се наспали, щеше да е чудесно, нали? Но щеше да е добре за вас, но не и за тях. Изглежда бебетата идват с „устройство за сън”, което им помага да се събуждат в отговор на дразнители, които застрашават комфорта им. Някои вярват, че честите фази на лек сън обслужват по най-добрия начин физиологичните нужди на бебето през тези ранни месеци от живота им, когато той е най-застрашен.

РОДИТЕЛИ В НОЩТА УРОК 3 

Не се поддавайте на убеждаването на някои педиатри, че трябва да приучите бебето си да спи възможно по-дълго през цялата нощ и да бъде приучено на това максимално рано.  

Нощното будене има полза за развитието. Учени, които се занимават с изследване на съня, вярват че бебетата спят „по-умно” от възрастните. Те смятат, че спането през деня помага на мозъка да се развива, тъй като той не си почива по време на активния сън. Всъщност текучеството кръв към мозъка се засилва почти двойно по време на активния сън. (Този засилен приток е особено очевиден в областта на мозъка, която автоматично контролира дишането.) Смята се, че и ученето се задейства по време на активния сън. Мозъкът може да използва този период, за да преработва информация, получена в будно състояние, като запаметява онова, което е полезно за индивида и да отстранява онова, което не е. Някои изследователи в областта вярват, че активният сън автостимулира развиващия се мозък, като му предоставя полезни образи, които подпомагат умственото развитие. 

По време на дневния сън работят висшите мозъчни центрове, но по време на дълбокия сън те се „затварят” и бебето функционира посредством по-нисшите мозъчни центрове. Възможно е в този период на бързо нарастване на мозъка (мозъкът на бебето се увеличава и достига почти 70% от мозъка на възрастния през първите две години от живота си), той да се нуждае да продължи да функционира по време на съня, за да се развива. Интересно е да се отбележи, че сънят при недоносените бебета е в приблизително 90% от времето активен, може би с цел да засили растежа на мозъка. Накратко, периодът от живота ни, в който спим най-много и мозъкът се развива най-бързо е също и този, в който прекарваме най-много време в активен сън. 

Докато растат, бебетата постигат зрялост на съня

Казвате си „Добре де, разбирам, че бебетата са устроени така, но кога бебето ще започне да спи и през нощта?”. Възрастта, в която бебетата започват да установяват някакъв режим – в смисъл, да си лягат лесно и да заспиват, зависи изключително от самото бебе. Някои бебета лесно остават в легълцето си, но не заспиват. Други заспиват трудно, но пък спят. Други, изтощаващи родителите си бебета, не искат нито да си седят в леглото, нито да спят. 

През първите три месеца малките бебета рядко спят по повече от 4 часа, без да се нуждаят от хранене. Малките бебета имат малки коремчета. Въпреки това, обикновено спят по 14-18 часа на ден. Между три и шест месеца повечето бебета започват да изграждат режим. Те са будни в по-големи интервали от време през деня и някои може да спят по 5 часа вечер, без да се събуждат. Между три и шест месеца очаквайте едно или две събуждания през нощта. Ще забележите, че и периодите на дълбок сън стават по-дълги. Периодите на крехък сън през нощта намаляват и бебетата по-лесно преминават пак към дълбок сън, без да се будят. Това се нарича зрялост на съня. 

 

РОДИТЕЛИ В НОЩТА УРОК 4 

Важно е да проумеете, че навиците на вашето бебе за сън са повече резултат от неговия темперамент, отколкото на вашия подход. Имайте предвид, че често другите родители преувеличават времето, в което детето им спи, сякаш това показва, че са по-добри родители, което изобщо не е така. Не е ваша вината, че бебетата се събуждат. 

Бебетата продължават да се будят. Възрастта, в която бебето узрява и достига сън, подобен на този при възрастните, варира. Понякога, дори да са достигнали тази зрялост на съня, те продължават да се будят вечер и през втората половина на първата годинка.  Причината? Дискомфорт или болка – настинките и болезненото никнене на зъбки, стават по-чести през този период. Основни крачки в развитието на бебетата, като сядането, пълзенето и прохождането, карат бебетата да „упражняват” новите си умения и в съня си. Тогава, между една и две годинки, когато бебето вече успява да спи дори при наличието на споменатите вече дразнители, се появяват други причини за нощно будене като страх от изоставяне и кошмари. 

Въпреки че започвате да разбирате, защо бебетата се будят през нощта, трябва да осъзнавате и важността на добрия зареждащ сън, както за бебетата, така и за родителите. Когато бебето се е наспало, а родителите са отпочинали, те имат възможност да се радват на по-хармонични взаимоотношения. 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

45,392 преглеждания

Comments are closed.