Конкуренцията между братя и сестри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bratia surevnovanie

Ако децата в семейството са от същия пол и с малка или никаква разлика във възрастта, то при тях е най-вероятно да се формират конкурентни отношения, които се изразяват в това непрекъснато да се съревновават и сравняват едно с друго.  Разбира се, малко конкуренция понякога е здравословна, но когато систематично едното дете се представя по-добре от другото в подобен тип взаимоотношения, това може да доведе до проблеми със самочувствието, депресия или ревност при не толкова добре справящото се дете.

Някои деца са силно конкурентни по природа, но те са склонни да се състезават по-малко с брат си или сестра си, ако са насърчавани да развиват собствените си интереси и ако родителите им показват с еднаква сила ентусиазъм както за постиженията на едното дете, така и на другото.

Конфликти при децата:

Споровете сред децата са неизбежни! Сигурно ви е трудно да се справите с неприятното “джафкане” по между им, но всъщност това е начинът, по който те се учат да разрешават проблемите си и да се разбират с другите, като в същото време развиват усещането, че са равни.

И ако се опитате да се въздържите от намеса във всеки спор, ще откриете, че с времето децата сами ще се научат да разрешават конфликтите си бързо и честно.

Ако все пак се наложи да се намесите, защото спорът е ескалирал прекалено или се е стигнало до физическа саморазправа, уверете се, че се отнасяте еднакво с всяко едно от децата.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,624 преглеждания

Comments are closed.