Българките кърмят най-често до 2 месеца, но има и такива, които искат до 7 години

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kurmene

„Не възприемам понятието алергия към кърма, но също така и стремежът на част от свръхинтелигентните млади българки, които искат да кърмят децата си до 7 години, защото има и такива“, разказа доц. Миглена Георгиева, педиатър гастроентеролог от Варна. По нейни наблюдения алергията към различни храни наистина се увеличава. По-често сред градското население – заради замърсената околна среда, сред децата, които не са кърмени, и на пръв поглед изненадващо – сред тези, които растат в семейства с висок социален статус.

Според медицината 50% от алергиите се дължат на гените, но останалите може да се избегнат.
Освен правилното хранене на майката, което има значение за вътреутробното развитие на бебето, здравето му от първите месеци до края на живота се определя и от това дали е кърмено.

Истинският проблем дори не е в отказа от кърмене, а в това, че майките започват, но на втория месец спират. Това показва практиката на доц. Христо Мумджиев, началник на неонатологичното отделение в многопрофилната болница “Проф. Ст. Киркович” в Стара Загора. Той е убеден, че кърмените деца са по-здрави, но уточнява, че след 6-ия месец в храненето им трябва постепенно да се включват полутечни немлечни храни. Педиатърът препоръчва майките да ги приготвят от пресни продукти, характерни за региона, и да избягват готовите “така наречени натурални сокове”. За нашия генотип маракуя и киноа например са непознати храни, има местни, които са също толкова или дори по-полезни, обяснява докторът.

Кога е най-правилното време за захранване, е най-честият въпрос на майките.

Ако стане, преди навършване на 4 месеца, може да е предпоставка за повишена честота на хранителни алергии и наднормено тегло . Но не е препоръчително и отлагане след 6-ия месец – късното захранване е риск за хранителни дефицити и забавяне на растежа и развитието на детето.

„Още Хипократ съветва храната да ни бъде лекарство, а днес сме стигнали дотам, че едва ли не приемаме за нормално лекарствата да ни бъдат храна. Голяма грешка е да се внушава, че ако не пием по шепа хапчета и добавки на ден, не се грижим за здравето си. С натрупването на опит през годините се убеждавам все повече, че човек е това, което яде. И че хранейки се естествено и разнообразно, можем да подобрим здравето и качеството на живота си“, съветва доц. Мумджиев.

Източник: www.24chasa.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

Етикети:

4,050 преглеждания

Comments are closed.