Здрав сън за по-добра памет и повече знания

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

o-KIDS-AND-SLEEP-facebook

Дългите дрямки са ключът към развитието на паметта в ранна детска възраст. Те развиват възможностите на децата да запомнят повече и по-качествено различна информация и да се справят по-добре в усвояването на нови знания.

Специалисти от университета в Шефилд подчертават, че по тази причина е важно да се четат приказки на децата преди сън, защото така вероятността да запомнят приказката съществено нараства.

В проучването са взети предвид резултатите на 216 наблюдавани бебета до 1 годишна възраст. Учените са установили, че бебетата се затрудняват в  усвояването на новите знания, ако не са поспали достатъчно след като им е била представено. От изнесената информация става ясно, че най-доброто време едно бебе да усвои ново значение, е непосредствено преди заспиване.

Известно е, че сънят е от съществено значение за психичното здраве, но той е от особено значение най-вече в ранните години от живата на човека.

По време на проучването експертите научили бебета между 6 и 12-месечна възраст на три нови неща. Половината от бебетата спали в продължение на четири часа след уроците, а останалите или не спали изобщо или дремнали за по-малко от 30 минути. На следващия ден учените насърчавали бебетата да повторят наученото. Резултатите, публикувани в британския бюлетин на Националната академия на науките, показали, че „да спиш като бебе“ е от жизненоважно значение за ученето и придобиването на нови знания.

Бебетата могат да повторят средно около една и половина от научените в предишния ден задачи, ако са поспали повече от 30 минути след обучението. Ако обаче не са спали достатъчно, бебетата не можели да повторят нито една част от задачите.

„Тези, които спят след процеса на обучение, усвояват бързо. Другите, които не спят, не се учат изобщо“, твърди д-р Джейн Херберт – специалист по психология от университета в Шефилд.

Хората прекарват най-дълго време в сън докато са бебета, в сравнение с всеки следващ етап от живота им. Но въпреки това екипът от специалисти смята, че: „Поразително малко се знае за ролята на съня през първите години от развитието на човека“.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

1,449 преглеждания

Comments are closed.