Мебели и керемиди от… памперси

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

peleni za mnogokratna upotreba_59778211

Въпреки че са голямо улеснение за съвременната майка, памперсите са и най-големият екологичен проблем при битовите отпадъци. Този вид еднократни пелени не подлежат на преработка и когато попаднат в природата се разграждат за период от 200 до 500 години, като през това време причиняват сериозни замърсявания на почвата и като цяло на околната среда.

Интересен факт е, че от раждането си до израстването, едно бебе използва средно между 4500 и 6000 памперса. По данни на еколозите памперсите за еднократна употреба съставляват 20 процента от събираните неразделно отпадъци, попадащи в сметищата.

От много години учените разработват различни проекти, които да помогнат за рециклирането и преработването на еднократните пелени. Последните новини в тази насока са от Шотландия, където пилотен проект ще превръща използваните памперси в най-различни предмети, сред които градински мебели, керемиди и картони.

Проектът е  на фирмата Zero Waste (в превод: Нула отпадъци). В него са включени 36 000 семейства от 4 шотландски окръга. Шест седмици те ще изхвърлят използваните памперси в специални контейнери. Оттам те ще бъдат откарвани в събирателни пунктове, от които ще се озовават в нов завод за преработка на памперси. В този завод памперсите ще бъдат трансформирани в суровина, от която ще се произвеждат най-различни предмети.

Освен екологичните проблеми, пелените за еднократна употреба съдържат химикали, които може да дразнят деликатната кожа на бебето ви. Добрата новина е, че алтернативните пелени никога не са били толкова лесни да употреба, а в дългосрочен план всъщност могат и да ви спестят пари


Още полезно за бебето, пелените и гърнето:

baby-potty-toilet_500x400   Бебе без пелени

mother kissing baby_101880628   Обривите от пелени

potty-training_600x380   Детето и гърнето

baby-massage   Грижа за кожата на новороденото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,844 преглеждания

Comments are closed.