Нощният труд и женското здраве

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

woman working late

Смятан за вероятен канцероген заради разстройващия ефект върху биологичния ритъм, нощният труд увеличава с около 30 процента риска от рак на гърдата у жените, съобщи АФП, позовавайки се на френско изследване.

Вредата от нощния труд се посочва от специалисти не за първи път. Международният център за ракови изследвания към Световната здравна организация през 2010 г. го класира като “вероятно канцерогенен”, защото нарушава биологичния ритъм. Биологичният ритъм управлява редуването на съня и бодърстването и регулира много функции. Той се променя при работещите нощем или на смени. 

Изследване сред медицински сестри показа “повишен риск от рак на гърдата при тези, които работят нощем”, обясни ръководителят на изследването Паскал Генел от Центъра за епидемиологични и здравни изследвания към национален здравен институт ИНСЕРМ във Франция. Новото изследване обхваща общото население, като разглежда сравнително подробно различните видове нощна работа. Повишение от 30 процента на риска от рак може да се смята за “по-скоро малко, но то е значимо от статистическа гледна точка”. То означава, че относителният риск е 1,3, като за сравнение относителният риск от рак на белия дроб при пушачите е 10.

Рискът от нощния труд обаче е от същия порядък като други, вече признати – генетичните мутации, късна първа бременност, хормонално лечение. 

Изследването показа особено изразен риск за жените, работили нощем повече от четири години, както и за тези, които редуват нощен и дневен труд, което разстройва повече вътрешния часовник.
Опасността е по-голяма – 50 срещу 30 процента, за жените, започнали да работят нощем преди първата си бременност.

Използваните данни са от изследването Сесил върху факторите от околната среда, генетиката и професионалния живот, които въздействат върху рака на гърдата. За него са сравнени 1250 жени, засегнати от заболяването и 1350 здрави жени от два френски департамента.


Още от Здраве:

   Храната може да е здраве. Или не?

antibiotic   Антибиотикът-съучастникът на грипа

   Омега 3 мастните киселини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

3,707 преглеждания

Comments are closed.