Русенки втори по рак на гърдата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

woman-giving-herself-breast-examination-pic-getty-images-22723940Русе е на второ място в страната по заболеваемост от рак на гърдата, съобщи вчера управителят на Комплексния онкологичен център в града д-р Камен Кожухаров.

Най-младата пациентка, лекувала се в центъра, е на 21 години, а най-възрастната – на 93, като заболяването се среща най-често при жени, навършили 50 години, пише “Монитор”. Според д-р Кожухаров въпреки че броят на заболелите в Русенско никак не е малък, все пак е добре, че смъртността не е висока, тъй като ракът е бил открит навреме.

“При пет процента от преминалите профилактичен преглед жени се установява някакво увреждане – злокачествен или доброкачествен тумор, и лечението му започва веднага”, каза лекарят. Той е притеснен, че все по-малко жени се интересуват от безплатните прегледи, които се организират в Комплексния онкологичен център. Само 300 дами са преминали на ехограф от началото на декември м.г., когато започна кампанията срещу рак на гърдата “От любов към живота”, до сега.

“Ако трябва да се заплаща, един такъв преглед ще струва на жената 20 лева. Въпреки че не се дава и стотинка, няма интерес. Решихме да удължим кампанията с още два месеца”, каза д-р Кожухаров.

Източник: http://www.dnesplus.bg/

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,143 преглеждания

Comments are closed.