Пет задължителни „не“-та по време на бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_141490228

Бременността е един от най-радостните периоди в живота на жената. Това е времето, когато тя трябва да се грижи за себе си повече, отколкото във всеки друг период от живота си, при това не само заради себе си, но и заради растящия в нея живот.

В днешно време, когато интернет е достъпен във всеки едни момент и всички сме преситени от информация е доста трудно да се дават съвети, не е лесно и да се приемат, но за да не досаждаме, само ще припомним петте основни съвета, които всяка бременно жена е добре да следва в името на своето и на детето здраве.

За всяка жена деветте месеца на бременността са различни в емоционален и физически план и това е нормално, защото няма универсални усещания и възприятия. За едни бременността е най-сладкото време от живота им, за други непосилно бреме, за едни е лесно, за други трудно. Затова е сложно да се поставят под едни знаменател съветите, които биха били универсални за всички жени. Но има пет, които наистина са ценни с това, че се отнасят да всеки случай.

Тютюнопушене

Пушенето е вредно както за майката, така и за нероденото все още бебе. Но бременна или не, цигареният дим не носи никакви ползи за организма.

Рискът от спонтанен аборт или преждевременно раждане нараства няколко пъти при жените-пушачки. Тютюневият дим може да забави темпа на растеж на плода, да причини астма в ранна възраст на детето. Изборът да се откаже или не от тютюнопушенето е личен, но всяка жена трябва да знае, че би било по-добре да не пуши, особено по време на бременност, а дори и да избягва да стои в задимени помещения, когато това е възможно.

Употреба на алкохол

Алкохолът се абсорбира от черния дроб и попада директно в кръвта, а това със сигурност е най-прекия му път до нероденото бебе. Лекарите забраняват употребата на алкохол по време на бременността категорично. И с право, защото последиците могат да са непредвидимо тежки – може да се получи алкохолен синдром на плода, които да причини промени в мозъка на плода и да забави умственото развитие на детето след раждането. Тези промени са необратими и остават за цял живот. Децата с алкохолен синдром са с по-ниска телесна маса от нормалната, темповете на растеж са по-бавни, често не успяват да развият напълно речевите си способности, а в някои случаи се срещат и физически аномалии.

Кафето

Кафето не се причислява към абсолютно забранените напитки през бременността, но е добре да се пие в по-малки количества или да се предпочита безкофеиновото. Разумното количество е 2 чашки на ден. Кофеинът може да предизвика сърцебиене и преждевременни контракции, което да се превърне в повод за преждевременно раждане или спонтанен аборт. Ако имате установено сърдечно-съдово заболяване, най-добре изключете кафето от менюто си по време на бременността.

Диетите

Няма лекар, които да препоръча диета на бременна жена, защото колкото и да е щадяща и лека, тя поставя под въпрос нормалната доставка на необходимите хранителни вещества, витамини и минерали до организма на жената, а от там и до плода. Разбира се, доста е остаряло и схващането, че майката трябва да се храни като за двама, докато е бременна. Диетата трябва да е на първо място разнообразна, да включва продукти от всички хранителни групи и да се движи достатъчно. Ако се спазва това простичко правило, със сигурност бъдещата майка няма да има проблеми със излишно тегло след раждането, ще се чувства добре, здрава и ще има жизнено бебе. След раждането жената може да прибегне до по-лек режим на хранене, за да се раздели с нежеланите килограми, с които се е сдобила през предните девет месеца, но драстични методи и диети не се препоръчват в никакъв случай.  Не бива да се забравят плодовете и зеленчуците.

Лекарствените средства

Забравете за приема на лекарства без рецепта или целенасочена лекарска препоръка. Всяко едно лекарство се излива чрез кръвния поток през плацентата в кръвообръщението на бебето. Ако е необходим прием на лекарствени средства, това трябва да става единствено под наблюдение на лекуващия лекар и по строги предписания. Приемането дори само на температуропонижаващи средства не се препоръчва.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Бременна съм Здраве

Етикети:

35,356 преглеждания

Comments are closed.