7 начина да заличим стриите с домашни средства

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

woman-applying-cream-to-her-legs-and-body_article_new

Кожата се състои от три основни слоя: епидермис, дерма и подкожие (хиподерма). Стриите се образуват в средния слой, като съединителната тъкан се “разтяга” до и над възможностите на своята гъвкавост, вследствие на бързото разширяване или свиване на кожата, което се получава при рязко напълняване и отслабване. При това преразтягане на кожата, колагенът се разрушава и на това се дължи появата на белези по горния слой на кожата, наречени стрии. Първоначално те са с розов или бледо червен цвят, но с времето стават лилави, а по-късно сребристо сиви.

Стриите са натрапчивите видими линии по повърхността на кожата  на корема, горната част на бедрата, ръцете и гърдите, които няма как да прикрием, а различните нюанси в цвета им често ни карат да мислим, че те ще са винаги с нас, след като вече сме се сдобили с тях. Най-често стриите се появяват по време на бременност и са свързани с естественото повишаване на теглото, но причина може да е и внезапно напълняване и последваща загуба на тегло, свързани с други причини – стрес, физическо натоварване, наследственост.

Модерните козметични средства предлагат голям избор от решения за справяне със стриите, но понякога се оказва,че в тефтерите на нашите баби отлежават безценни рецепти със напълно достъпни продукти, които освен, че ще намерим лесно, няма да ни струват баснословни суми.

1. Рициново масло
Рициново масло, което се използва при лечението на редица кожни проблеми като бръчки, старчески петна, бенки, тъмни петна, фини линии и пъпки, може да се използва, за да се отървете от стрии. Нанася се ежедневно след вечерния душ с леки масажни движения в продължение на 10-тина минути, след което масажираният участък трябва да се покрие с парче мек памучен плат и да се загрее с електрическа възглавничка или друг източник на топлина – плоска бутилка с топла вода също би свършила работа. Правете тази процедура в продължение поне на един месец.

2. Яйчен белтък
Яйцата са щедър източник на протеини. За третиране на стриите по кожата използвайте само белтъците, в който освен белтъчини има и много аминокиселини. Разбийте белтъците на две яйца с вилица. Измийте засегнатите участъци с топла, но не гореща вода и след това нанесете дебел слой от разбития белтък с четка за грим. Тук ще имате нужда от помощник, защото е добре белтъците да изсъхнат напълно и след това изплакнете мястото със студена вода.(Време, през което е добре някой да се занимава с бебето ви, за да имате нужното спокойствие).
Накрая нанесете тънък слой зехтин, за да се хидратира кожата. Прилагайте тази рецепта в продължение на поне две седмици.

3. Лимонов сок
Лесен начин за намаляване на стриите е използването на лимонов сок. Той съдържа голямо количество естествени киселинни, които помагат за намаляването на стриите и на други белези. С помощна на козметичен тампон нанесете прясно изцеден лимонов сок върху участъците от кожата засегнати от стрии. Продължете процедурата 10-15 минути, а след това изплакнете с хладка вода.
Друг вариант е да смесите равни количества лимонов сок и сок от краставица, процедирайте по гореописания начин.

4. Бяла кристална захар
Заклеймена като една от най-вредните храни, в борбата със стриите захарта се оказва пръв помощник. За нея дори дерматолозите казват, че е едно от най-ефикасните естествени средства да забравите за досадните линии. С помощта на захарта можете да ексфолирате кожата си. Смесете една супена лъжица кристална захар, добавете няколко капки бадемово масло и няколко капки лимонов сок. С върха на пръстите си вземете от сместа и започнете да разтърквате кожата в продължение на 5-6 минути всеки ден преди душ.
Ако правите тази процедура поне месец, ще забележите как стриите ви постепенно ще започнат да избледняват.

5. Сок от пресни картофи
Картофеният сок съдържа витамини и минерали, които стимулират и възстановяват клетките. Нарежете средни по големина картофи на по-дебели резени. Вземайте едни по един от резените и докато е свеж, масажирайте засегнатия участък за няколко минути. Ще забележите как нишестето остава по кожата ви. Оставете да засъхне и след това изплакнете с хладка вода.

6. Утайка от кафе
Не изхвърляте утайката от кафеварката, защото с него подхранвате стайните растения, но сега цветята ви могат да почакат, защото утайката ви послужи за масаж на кожата, засегната от стрии. Дори и вече употребено, кафето все още съдържа кофеин, който повишава тонуса на кожата, минерали и мазнини. Преди душ можете да масажирате засегнатите участъци с утайката за по няколко минути всеки участък. Изплакнете с хладка вода. Съвсем скоро ще забележите, че кожата ви е по-мека, а стриите по-бледи. Правете тази процедура винаги когато имате време, включително и когато прилагате други средства.

7. Aloe Vera – гел
Алое вера – гел (продава се в дрогериите и аптеките) има изключително добър ефект при третирането на стрии. Можете да втриете директно гела от алое вера върху засегнатите области на кожата, оставете да действа 15-20 минути, изплакнете с хладка вода.

Друга ефикасна рецепта можете да си направите с четвърт чаена чаша алое вера гел, 10 ампули витамин Е и пет ампули витамин А. Смесете добре съставките и втривайте сместа в кожата на проблемните участъци с леки масажни движения, докато кожата попие. Правете втриванията всеки ден.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,702 преглеждания

Comments are closed.