Храните, които ще направят хиперактивното дете по-спокойно  

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Kids eating a healthy meal

Без съмнение храната въздейства върху настроението и поведението не само на децата, но и на възрастните. Има ли наистина храни, които могат да помогнат на хиперактивните деца да са по-спокойни?

Американски педиатри и диетолози са установили, че има пряка връзка между настроението на децата и това, с което те се хранят и препоръчват да се избягват онези храни, които изострят детската раздразнителност. Това са газираните напитки с добавена захар, млечните шоколадови десерти, желирани бонбони, плодови сокове от кутия, шоколадовия сладолед.

Децата, които приемат храни с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати като бял ориз и бяло брашно е възможно да проявят колебания в нивата на кръвната захар, а това е в пряка зависимост с настроението им. Наред с това, мозъкът е най-чувствителният и капризен орган в човешкия организъм що се отнася до хранителните нужди. Ето защо е необходимо да се съобразяваме най-вече с неговите нужди, за да работи той възможно най-пълноценно и ефективно.

За да разчитаме, че работата му ще е в максимален обем – независимо дали става дума за деца или възрастни, е необходимо да се погрижим за редовното му снабдяване с аминокиселини, витамини и минерали и есенциални мастни киселини. Не на последно място, важен момент в храненето е поддържането на нормални нива на кръвната захар, която също е от съществено значение за качествената работа на мозъка, за оптимален тонус и доброто настроение.

Децата е добре да приемат храни, които регулират отделянето на адреналин и кортизол, чиито високи нива обикновено са виновници за хиперактивността им. На първо място би било добре да се ограничи приема на преработени храни, тъй като изкуствените хранителни добавки, оцветители, подсладители и прекалено голямото количество захар натоварват нервната система и предизвикват свръхактивност.  Включването в менюто на храни, богати на калций и магнезий – листни зеленчуци, ядки и семена ще окаже положителен и успокояващ ефект върху нервната система на подрастващите, а също и на цялостното им физическо развитие.

* Зеленчуци – пасирайте пресни или задушени бейби морковчета, целина, червени чушки, броколи, карфиол, добавете хумус, зехтин, авокадо и направете сос, с който можете да гарнирате препечени филийки, печени меса и паста, а също да използвате и като дресинг за салати.  Този сос може да е достойна алтернатива на толкова популярния сред децата кетчуп.

* Нискомасленото кисело мляко и нискомаслената извара можете са подсладите с плодове – замразени или сушени или със концентриран плодов сок. Те успешно биха заменили готовите ароматизирани кисели млека, които макар и нискомаслени, съдържат прекалено много захар.

* Ядки и семена – бадеми, кашу, орехи, слънчоглед, тиквени семки, соеви ядки. Можете да ги смилате и да ги добавяте към зеленчуковите сосове и млечните десерти (за по-големите деца).

* Пресни, замразени или сушени плодове – използвайте ги за приготвянето на интересни на вид сладкиши в чаша с цедено кисело мляко и нискомаслена сметана. Можете да приготвяте и желирани десерти – пана кота или млечно парфе.

* Сирена с намалено съдържание на мазнини – в търговската мрежа може да се намери огромно разнообразие на сирена с намалено съдържание на мазнини, а някои производители предлагат и продукти, специално разработени за деца.

* Пълнозърнести бисквити с мляко, с фъстъчено или бадемово масло, овесени ядки, тахан.

* Зърнените храни и закуски, към които децата имат подчертан интерес, могат да се поднасят с нискомаслено прясно мляко. Когато ги избирате следете за съдържанието на фибри в една порция, именно те определят степента на полезност, оптималното количество е 3 гр. в порция.

Ето и някои плодове и храни, с които можете да заситите глада на малкия човек за нещо сладко в спешни случаи:

* Праскови – в прасковите се съдържат вещества, успокояващи тревожността и стимулиращи умствената дейност.
* Ягоди – могат да успокоят децата в моменти на хиперактивност.
* Боровинки, малини и диви ягоди, т.н. горски плодове съдържат здравословни антиоксиданти и витамин C, те могат да повлияят на нивото на кортизола, отделян от надбъбречните жлези и познат като “хормон на стреса”.
* Портокали –  високото съдържание на витамин С и калий имат отпускащо действие.
* Ябълки и банани или пюре от тях.
* Черен шоколад – той намалява нивата на кортизола, адреналина и норадреналин, които правят деца нетърпеливи и нервни.
* Сладолед, но съвсем не всеки. Спрете се на ванилов, с ниско съдържание на захар. Ванилията е известна с успокояващият си ефект.

Ако детето ви има навика да заспива само след т.н. „успокояваща бисквитка“ преди лягане, не се борете с този навик, защото само ще се изнервите взаимно, но изберете пълнозърнести бисквитки без захар, малка порция овесени ядки с пресни плодове, прасковен млечен шейк или пасиран банан.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21,580 преглеждания

Comments are closed.