Жълтеница при новородените

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

novorodeno

Жълтеницата е физиологично състояние, през което преминават всички новородени. Понякога обаче тя може да бъде изявена по-силно и да създава притеснения и трудности на родителите в първите дни с бебето.

Ако бебето ви има физиологична жълтеница, вероятно ще бъде успокояващо да знаете, че кърменето има ключова роля за преодоляването й, както е вярно и обратното – жълтеницата и нейните прояви могат да окажат силно влияние върху кърменето и храненето на детето като цяло.

Какво представлява?

Жълтеница/иктер се нарича всяко жълто оцветяване на кожата, склерите (бялата част на очите) и други тъкани в тялото, причинено от твърде високи нива на билирубин в кръвта. При новородените най-често причината за това състояние е физиологична – след раждането част от еритроцитите (червените кръвни телца) на бебето се разрушават с помощта на черния дроб и отделеният билирубин се изхвърля от тялото чрез изпражненията. Поради незрялост на черния дроб и чернодробните ензими, част от билирубина не успява да бъде изхвърлен и остава да циркулира в кръвта като причинява жълто оцветяване на тъканите и лигавиците. В случай на лошо/недостатъчно хранене и съответно липса на достатъчно чести изхождания, билирубинът се абсорбира през чревната стена обратно към кръвоносната система, което води до ново повишаване на нивата му в кръвта и засилване на жълтеницата. За да бъде улеснена работата на черния дроб в този момент, е важно новородените да бъдат добре хидратирани и да приемат достатъчно калории, които да осигурят енергията, нужна за функционирането му. Или казано с няколко думи – по-доброто хранене на детето означава по-добра работа на черния дроб, по-чести изхождания, по-бързо изхвърляне на билирубина -> по-бързо отшумяване на жълтеницата. И обратното – по-лошото хранене води до по-лоша работа на черния дроб, по-малко изхождания, повторно всмукване на билирубина към кръвта -> влошаване и удължаване на жълтеницата.

Видове жълтеница

  • Физиологична жълтеница – развива се през първите дни след раждането и нормално отшумява в рамките на седмица.
  • Кърмаческа жълтеница – при някои кърмачета високите нива на билирубин се запазват през втората и следващите няколко седмици от живота. Това удължаване на физиологичната жълтеница при кърмени бебета се нарича кърмаческа жълтеница и се дължи на съставка в кърмата, която улеснява повторното абсорбиране на билирубин от чревната лигавица. Постепенно, в рамките на първите 2-3 месеца нивата на билирубин падат и достигат нормални стойности, докато кърменето продължава.
  • Жълтеница поради недохранване – новородените са много чувствителни към количеството храна, което поемат в първите дни и седмици от живота си. Приемът на по-малко калории от оптималните за бебето има пряко отражение върху нивата на билирубин в кръвта, като наблюденията са за повишаване на стойностите, което е много по-голямо дори от това при възрастни, подложени на пълен глад. Тези резултати отново разкриват ключовата роля на доброто хранене за успешното овладяване на жълтеницата.

kurmene

Какво да правим?

Може би ви е направило впечатление, че бебето ви спи почти през цялото време и често не се събужда за хранене. Причина за това са високите нива на билирубин, които имат седативен/успиващ ефект. Затова най-често бебетата с жълтеница са поспаливи, събуждат се трудно и са склонни да правят големи паузи между кърменията, в случай че не бъдат събудени за хранене.

Много родители погрешно тълкуват продължителният сън на бебето като знак, че то е доволно и не е гладно. Това може да е вярно за възрастните, но съвсем не е в сила при новородените, дори напротив. Спящите бебета са много умиляващи и често е трудно да се решим да нарушим съня им. Трябва да знаете обаче, че когато бебето не получава нужните му калории, организмът му преминава в „авариен“ режим на работа, който цели максимално пестене на енергия. В резултат то започва да спи още повече, да се храни още по-малко и така се завърта опасен порочен кръг.

Недостигът на храна и течности от своя страна влошава жълтеницата и също увеличава сънливостта. Изходът от тази ситуация и начинът въобще да не стигате до нея е в честото и редовно кърмене – най-добре слагайте детето на гърда максимум през 2,5-3 часа; ако е нужно, не се притеснявайте да го будите, за да се храни, като следите то да суче ефективно и да преглъща. След като жълтеницата премине и детето възстанови жизнеността си, храненето може да става и в ритъм, определен от него, при положение че не прави паузи по-големи от 3 часа.

В случай, че бебето ви спи непробудно и не знаете как да го събудите, можете да опитате някои от следите трикове:

  • леко го разсъблечете като внимавате да не се охлади прекалено – можете да махнете само ританките за кратко например в зависимост от сезона и околната температура;
  • масажирайте стъпалата и ръчичките му;
  • леко разтрийте зоната между раменцата и вратлето;
  • сменете пелената му;
  • вземете го на ръце и леко го полюшвайте към негово ляво и дясно като имитирате движението на бебешка люлка/кошче;
  • нежно навлажнете челцето му.

Обикновено тези съвети дават резултат, но ако разбуждате детето изключително трудно, е добре да се консултирте с педиатъра му възможно най-скоро.

Глюкоза или кърма?

Все още и достатъчно често битува мнението, че детето с жълтеница има нужда да приема глюкоза, за да може организмът по-бързо да се освободи от излишния билирубин. С предписанието за прием на глюкозен разтвор се целят основно две неща – бебето да се хидратира – т.е. да се осигури поемане на достатъчно течности, и в тялото да се внесат калории, необходими за функционирането на незрелия и претоварен в този момент черен дроб.

Кърмата от своя страна, при достатъчно често и ефективно кърмене, осигурява оптималното количество течности и калории за детския организъм, освен това лаксативният й (слабителен) ефект спомага за по-бързо изхвърляне на мекониума, което е особено важно за изчистването на организма от излишния билирубин.

Ето защо, настоящите тенденции за реакция и мерки за преодоляване на жълтеницата не включват назначаване на глюкоза, а акцентират върху ролята на успешното кърмене в първите дни и седмици от живота на бебето. На първо място в съвременните препоръки за действие при физиологична жълтеница у новородените и превенция на тежките състояния се поставят ранното закърмване, честото (10-12 пъти в денонощие) и изключително кърмене (без внасяне на допълнителни течности и храни в организма), както и квалифицираната помощ при кърменето.

Не бива да забравяте, че жълтеницата е естествено състояние за новороденото, така както и кърменето е естествен етап от живота на бебето и детето, затова, в случай че срещате тудности, не се колебайте да потърсите помощ и подкрепа за кърменето.

 

Нели Стефанова, доброволен консултант по кърмене към Национална Асоциация “Подкрепа за кърмене”

———————————–

Още за бебето:

first-contact   Какво е добре да знаем за първата среща с бебето

baby-sweating-at-sleep  Сънят на бебето и обилното потене

baby-signs   Как да разговаряте с бебето си още преди да проговори

mom_baby_sing   Да попеем на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

40,754 преглеждания

Comments are closed.