Бременност и билки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_bremennost-i-bilki.jpg

Лечението с билки е познато и използвано от хората още от древността. Днес това лечение, наричано фитотерапия, добива все по-голяма популярност. Въпреки че билките са натурални по своя произход и като цяло полезни, не всички са подходящи за жени, които чакат бебе или за такива, които се опитват да заченат.

Някои билки съдържат вещества, които могат да причинят маточни контракции и да доведат до аборт, преждевременно раждане или увреждане на плода. Затова, ако не сте напълно сигурни в действието им, задължително се консултирайте с лекар или професионален билкар.

Най-общо, по време на бременност се използват билки заради техните хранителни предимства, а минералите в тях са натурални и в лесна за усвояване форма. Някои от тях имат по-специфични действия, които помагат на матката да се подготви за раждането, имат успокояващо действие, подобряват съня, облекчават сутрешното гадене.

Други, използвани като подправки – градински чай, розмарин, чесън, джинджифил и куркума, например, могат да се приемат в малки количества, но в големи са в състояние да навредят.

Полезни билки по време на бременността

  • Люцерна много богат източник на полезни вещества като калции, желязо, каротин и витамин С. Приемана като чай по време на бременността, тя е естествен източник на витамини и минерали. Люцерната е особено богата на витамин К, известен като добър кръвосъсирващ агент. Хранителен режим, богат на витамин К, може да помогне за намаляване на риска от кръвоизлив след раждането.
  • Джинджифил ефективно средство при проблеми с храносмилателната система. По време на бременност може да се използва за облекчаване на гаденето и стомашни неразположения.
  • Коприва тази билка също е богата на много витамини и минерали, особено на желязо. През цялата бременност и след това, през периода на кърменето, жената има нужда от по-голям прием на желязо. Копривата ще ви осигури достатъчно запаси от него. Хранителна е, намалява спазмите в краката и родилната болка, предотвратяват хемороидите след бременност и увеличава богатството на вещества в кърмата.
  • Малина листата от малина, са може би най-използваната билка по време на бременност. Тя тонизира и поддържа мускулите на матката, като ги кара да контрахират по-ефективно по време на раждането. Също така малината е богата на витамини и минерали като калций, желязо, фосфор, калий и витамини от група В и спомага за увеличаване на лактацията в периода на кърменето.
  • Маточина с приятния си аромат, тя намалява нервното напрежение, успокоява нервите, действа релаксиращо. Може да помогне в случаи на високо кръвно или при проблеми с храносмилането.
  • Глухарче на тази билка се използват както листата, така и коренът, които са сериозен източник на полезни минерали и витамини. Листата на глухарчето са известни със способността си да засилват и подобряват функцията на бъбреците и помагат на организма да се освободи от задържането на течности. Коренът пък има специфично действие върху черния дроб и подпомага храносмилането. Тази билка обаче не трябва да се използва в големи количества или за продължително по време на бременност, без консултация с лекар.
  • Лайка това цвете е полезно за бременната жена, но не трябва да се приема в големи количества. Един билков чай ще повдигне духа ви и ще успокои нервите. Лайката е полезна и за стомашно-чревни нарушения, а високото съдържание на калций има противовъзпалителни свойства.

Билковите чайове са идеален начин да приемаш нужното количество течности и в същото време да се снабдяваш с полезни хранителни вещества. Освен това чаша подходящ чай може да ви помогне в периодите на сутрешно гадене. Ако решите вие да си правите запарката и не сте сигурни в действието на някои от съставките, най-добре не рискувайте, а направете консултация. 

Забранени билки по време на бременност

Има много причини, поради които голяма част от билките не само не се препоръчват, ами са забранени за бременните жени. Част от тези растения съдържат стероиди, които могат да увредят плода, други са токсични, а някои могат да предизвикат преждевременни контракции.

Ето списък на билките които НЕ трябва да употребявате, ако чакате дете:
алое, анасон, шафран, змийско мляко, мащерка, динка, горска ягода, сминдух, женско биле, див пелин, индийско орехче, вратига, кисел трън, ракитник, пелин, хвойна, мъжка папрат, мускатово орехче, жълт кантарион и други.

Още по темата:

sushi-1   Храни, които да избягвате по време на бременността

estational diabetes-1   Гестационният диабет

food-for-healthy-pregnancy   Храна за успешно раждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

61,657 преглеждания

Comments are closed.