• No categories

Природна аптека от кухнята

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

624-400-kanela-alchajmer-diabet-kryvna-zahar-podpravka-pamet-mozyk-lechebni-svojstva

Кухнята е истинска кулинарна аптека. Ето кои са десетте най-популярни и полезни билки и подправки, с които вероятно всяка домакиня разполага, но оценява единствено от кулинарна гледна точка. Те са познати на света от хилядолетия и са доказали своите противовъзпалителни, антиоксидантни и дори противоракови свойства. Прилагайки ги в нашите готварски рецепти ние несъзнателно им отваряме вратата към нашето здраве.

1. Лют червен пипер
Капсаицинът има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Като средство за защита против вируси и настинки може да се използва ежедневно, стига да не дразни стомаха. Лютото свива кръвоносните съдове в носа и гърлото и действа отхрачващо. Капсацинът ускорява метаболизма и обмяната на веществата и спомага за по-бързото изгаряне на калориите след хранене. Капсаицинът, който е причина за лютивия вкус на чилито присъства като активна съставка в кремове, мазила и лепенки за облекчаване на артритни и мускулни болки. Той се използва за лечение на херпес зостер и за облекчаване на болковия синдром при диабетна невропатия. Някои специалисти са на мнение, че капсацинът има и противоракови свойства, а също така регулира нивата на кръвната захар.

2. Канела
Канелата притежава мощни лечебни качества и само 1-1,5 чаена лъжичка на ден може да намали триглицеридите и нивата на общия холестерол с 12 до 30 процента. Канелата има доказано противосъсирващо, антибактериално и противовъзпалително действие. Тя подпомага лечението на трудно повлияващи се инфекции с Е. коли. Антиоксидант, с високо съдържание на фибри, канелата може да се използва успешно при стомашно неразположение и киселини.

3. Карамфил
Благодарение на съдържащия се в карамфила евгенол, той е мощно противовъзпалително и антиоксидантно средство. Изключително подходящ за употреба от хора със сърдечно-съдови и костно-ставни заболявания. Регулира инсулиновия баланс. При зъбобол зрънце карамфил се слага на болезнения зъб докато леко омекне и се отдели карамфиловото масло, именно то има обезболяващ ефект в допълнение към антибактериалното действие. Карамфилът има бактерицидно действие върху някои бактериални щамове, резистентни на антибиотици.

4. Кориандър
Семената от кориандър, известен още като китайски магданоз, е една от основните подправки в мексиканската, тайландската, виетнамската и индийската кухни. Те се използват за подпомагане на храносмилането. Силен чай от натрошени семена може да облекчи колики и да успокои чревните спазми. Кориандърът помага при инфекции, свързани с Е. коли и салмонела. Понижава холестерола и е доказан антиоксидант.

5. Чесън
Силнаната натрапчива миризмата на чесъна се дължи на алицина, съединение на сярата, същият, който е отговорен и за полезните му качества. Когато се консумира ежедневно, чесънът може да снижи риска от сърдечно-съдови заболявания със 76%, понижава нивата на холестерола – между 5 и 10 %, разрежда кръвта и по този начин предпазва от съсиреци. Доказан антиоксидант. Серните съединения на чесъна имат и противораково действие, особено на стомаха и дебелото черво. Повлиявайки клетъчната ДНК на канцерогените, серните съединения на чесъна обръщат действието на раковите клетки срещу самите тях и те започват да се самоунищожават. Чесънът има силно антибактериално и противогъбично действие, ето защо той е добър съюзник срещу гъбични инфекции от различно естество, чести и продължителни синузити и обикновени настинки. Чесънът може да ви спаси дори от кърлежи. Ако сте на излет и нямате репелент, но имате чесън, преглътнете неприятната миризма и обтрийте откритите части на тялото, за да избегнете нежелани срещи с досадните насекоми.

6. Джинджифил
Този артистичен корен е познат на древните азиатски медици от векове. Пръв помощник за добро храносмилане и отлично противовъзпалително средство. Джинджифилът намалява болката и отока при хора с артрит, той е и средство срещу мигрена. Действието му се изразява с блокиране на простагландините, виновни за възпалените процеси. Джинджифилът повишаване отделянето на храносмилателни сокове и неутрализира високите нива на киселините, намалява болезнените спазми в червата и стомаха. Той е доказано средство срещу гадене и повръщане и за разлика от познатите ни лекарствени средства не ни прави сънливи. Може да се използва и в случаите на сутрешното гадене при бременни под формата на лек чай.

7. Горчица
Горчицата влиза в групата на растенията с противораково действие. Тя съдържа съединения, които инхибират растежа на раковите клетки. Синапът има загряващо действие, което подпомага втечняването на секретите в белите дробове и има отхрачващо действие. Компрес със горчица или смлян синап подобрява кръвообръщението и може да е от полза при болни със синдром на Рейно, където е налице проблем с циркулацията на кръв в периферните съдове, а от там т.н. „студени пръсти“ . Горчицата стимулира и апетита като увеличава притока на слюнка и храносмилателни сокове в стомашно-чревния тракт. Горчицата на прах може да се използва при микотични възпаления на стъпалата. Тъй като горчицата има силен слабителен ефект не бива да се консумира по повече от 1 чаена лъжичка дневно в храната.

8. Индийско орехче
Също както карамфила, индийското орехче съдържа евгенол. От древността е познато като халюциноген. Може да предизвика еуфорията ако се приеме в особено големи количества. Ефектът се дължи на действиета на активното вещество миристицин в него. Специалистите описват този ефект като този, който предизвакват някои наркотични вещества. Миристицинът има доказан положителен ефект при болестта на Алцхаймер, има антидепресантно действие. Индийското орехче има и силни антибактериални свойства.

9. Градински чай
Градинският чай усилва паметта и предпазва мозъка от склеротични промени. Повишава вниманието, спокойствието и удовлетворението. Действа противовъзпалително и антиоксидантно, а един от неговите активни съставки – туйон може да доведе до халюцинации, ако се приеме в големи концентрации. Днес градинският чай показва положителен ефект при лечение на диабет. Засилва действието на инсулина и спомага за намаляване на кръвната захар. В резултат на това, градинския чай понякога се нарича природен метформин. Някои ендокринолози препоръчват градинския чай като хранителна добавка, която да подпомогне лечението на диабет тип 2.

10. Куркума
В индийската медицина куркумата се използва за стимулиране на апетита и като помощно средство за подобряване на храносмилането. Онколозите му отреждат ролята на противотуморен агент, които въздейства на клетъчно ниво върху увредената ДНК на клетките. Изследвания върху ефекта на куркумата върху раково болни показват положителни резултати при меланома и рак на дебелото черво.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

Етикети:

22,318 преглеждания

Comments are closed.