Кърменето след втората година може да причини кариеси

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

download

Темата за кърменето отдавна е доказала своята непреходност. За ползите от майчиното мляко също са изписани милиони думи. То безспорно е фантастично както за физическото, така и за психичното здраве на децата. Но според някои най-нови педиатрични изследвания, кърменето след двегодишна възраст е излишен лукс. И не само, то може да има дори обратен ефект.

Последните наблюдения върху деца, кърмени след навършване на две години може да има негативен последствия върху зъбите и да предразположи детето към кариеси. Специалистите твърдят, че колкото по-често майката кърми детето си след втората годинка, толкова по-голяма е вероятността то да има ранни кариеси.

От една страна някои специалисти застъпват тезата, че децата хранени естествено, получават необходимите количества калций чрез майчиното мляко и то именно ги предпазва от образуване на кариеси. От друга страна обаче други специалисти твърдят, че независимо дали сучат от майчината гърда или от шише с биберон, децата, които се хранят по този начин по-често имат кариеси на млечните зъби. Когато сучат децата стискат зъбите си и до тях не достига достатъчно количество слюнка, която има за задача по естествен път да почиства зъбите от натрупаните бактерии. Именно те са причина за образуването на кариеси. С това се обяснява и препоръката децата да не използват майчините гърди за биберони, с които да се успокояват и приспиват. Необходимо е също така след всяко кърмене след 6-месечна възраст, когато първите зъбки вече са прораснали, те да се почистват по познатите начини за възрастта. Това  е и времето, когато срещите със стоматолога трябва да станат традиция поне два пъти годишно.

С навършването на двегодишна възраст на детето е добре да обсъдите с вашия педиатър преустановяването на кърменето, което не само ще намали вероятността от развитие на ранни кариеси, но и ще подпомогне по-нататъшното физическо развитие на детето във всяко едно отношение.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Здраве

Етикети:

19,320 преглеждания

Comments are closed.