10 неща, на които всеки баща трябва да научи сина си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

father talking

Днешните бащи са изключително заети. Винаги бързат за някъде, говорейки по мобилния и завързвайки обувките си с една ръка, докато правят неразбираеми жестове с глава, в стил Бъстър Кийтън. Не, че нашите родители бяха много по-различни, но съвременните технологии като че ли ограбиха и малкото време, което някога бащите ни бяха склонни да ни отделят. Но независимо дали работите денонощно и колко сте изтощен в края на работния ден, вашият син ви чака някъде там – сред напрежението, неудовлетвореността, отчуждението и умората, за да ви посрещне с хилядите си въпроси, беззъби усмивки, разкървавени колене, насинени скули, за да получи своята доза бащина мъдрост и обич. Той е вашето предизвикателство да намерите време и да му посветите част от себе си. Защото може и да не съзнавате, но вие също имате нужда да предадете някому своите умения. И можете са направите това сега и с обич за него. Със сигурност един ден синът ви ще е благодарен за тези часове по оцеляване в джунглата, която е само на няколко метра от входната врата.

1. Научете го на добри обноски
По въпроса има много изписана литература, но тук става дума за онези думи на благодарност и уважение, което детето ви ще чуе за първи път от вас. Да са благодарни и съпричастни към по-възрастните, към връстниците си, към вас самите, е важно за изграждането на увереност у децата. Страхът от разговор и контакт с непознати също ще бъде преодолян отрано, а това е важно за комуникативните умения на всеки човек.

2. Научете го на стил и грижа към себе си
Всеки човек има свой собствен стил, вие също. Ако от малък вашия син вижда, че полагате усилия за външния си вид, то ще израсне с убеденост, че няма нищо по-хубаво да развива своята индивидуалност и да я подчертава по ненатрапчив, но изразителен начини. Чрез облеклото или поведението си.

3. Научете го, че дребните ремонти у дома са мъжка работа
Понятието мъжка работа е доста обширно понятие, но малкото ви момче трябва да научи от вас, че ако разполага с нужните инструменти и малко информация от интернет, няма как изгорялата крушка да го ухапе, нито маркуча на пералнята да го набие.

4. Научете го на любов към спорта.
Не е задължително да тренира тенис на корт, голф или кайт-сърф. Достатъчно е да може да плува, да знае как да закопчае ски-автоматите си, да може да се задържи на скейборда поне две преки и от коя страна на игрището е вратата на собствения му отбор и един ден да има смелостта да говори с приятелите си свободно за спорт, без да се притеснява, че е маминото синче, което не е виждало топка и боксова ръкавица.

5. Научете го да готви поне пържени яйца.
Не е нужно да го записвате на специализиран курс по готварство. Нито да се въоръжавате със специални готварски уреди и приспособления. Но нека от малък вижда, че кухнята не е terra incognita за вас, следователно за мъжете изобщо като някакво неписано правило, нито е онова срамно домашно пространство, в което мъжете не бива да припарват. Един ден, когато няма да е под майчиното крило, е добре да може да си приготвя елементарни неща за похапване, за да не ви виси на врата до дълбока старост. Научи ли основните правила, интерпретациите ще намери и сам, когато му дойде времето.

6. Научете го да танцува.
Това е умение, което много мъжкари пренебрегват, защото считат за лигаво и не-мъжко. Но така както трябва да знае да играе футбол, всяко момче трябва да може и да танцува. И не, танците няма да го направят женчо, напротив, ще му помогнат да се чувства уверен. Не става дума да го учите на танго, валс или салса. Достатъчно е да му помогнете да овладее тялото си, да се движи ритмично и да  умее да координира движенията си. Това ще е напълно достатъчно за първия му танц с момиче след някоя  и друга година. Не мислете, че това време е много далече.

7. Научете го откъде се отваря капака на колата и какво има под него.
Да научите някого да си оправя колата сам е сложна задача, още повече ако вие самия не сте автотехник. Но за този урок не е и нужно. Всъщност увереност да отвори капака на собствената си кола, синът ви ще добие дори само ако прихване вашата смелост да направи това, независимо дали знае какво прави или не. Достатъчно е да знае къде е двигателя, как да си смени свещите, откъде да зареди гориво. А и съгласете се, тези основни познания ще му помогнат да не изглежда като наивник в очите на автомонтьорите, които най-безсъвестно биха го ошушкали до кокал ако нищо не разбира.

8. Научете го да свири на китара.
Ако вие умеете са свирите на някакъв музикален инструмент,  задължително предайте този свой опит на сина си. Не е сигурно, че той ще има същия успех и вашия интерес, но със сигурност умението да изсвири нещо на старата ви китара след години може да се окаже от съществена важност. Момичетата много се впечатляват от подобни умения някъде между 13 и 18 годишна възраст. А той със сигурност ще ви е благодарен за този урок, когато дойде момента.

9. Помагайте му да учи чужди езици.
Всеки чужд език които научаваме е още един прозорец към света. За да постигне нива в тази област ще са му нужни уроци и години, но преди да го натоварите с тях, както и бюджета си, вие можете да започнете с преподаването на най-основната лексика от чуждия език, които вие владеете. Именно тези думи детето ви няма да забрави никога и лесно можете да проверите как се справя по време на взаимните ви пътувания в чужбина.

10. Научете го как се прави бивак и как се пали огън.
Назад към природата! Ако успеете да приучите детето си на любов към природата, не се съмнявайте, че то има шанс да стане самостоятелно и отговорно към себе си и към приятелите си. Независимо дали ще отидете в гората на палатка, с кемпер, с каравана или просто ще си вземете шалтета и спални чували, вие трябва да покажете на сина си как се пали огън и как се организира бивак. Не е нужно да сте  Чък Норис. Просто се забавлявайте. Вероятно още в края на първия час ще му залипсва сателитната телевизия, но бъдете търпеливи. Скоро ще разбере, че има какво да научи в гората, и то е много повече, отколкото може да му даде телевизията.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

50,520 преглеждания

Comments are closed.