София с първата у нас донорска инвитро програма

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock

Столичната община ще подпомага финансово двойки, нуждаещи се от донорство на репродуктивен материал, за да станат родители, и ще подкрепя жените – донорки на яйцеклетки.

Предложението за първата подобна програма у нас е на фондациите “Искам бебе” и “Майки за донорство”. То ще бъде внесено от зам.-кмета по здравеопазване д-р Антоанета Пейчева и шефката на здравната комисия доц. Лилянда Еленкова. СОС ще го разгледа през февруари.

По неофициални данни 40 хил. двойки се нуждаят от донорски репродуктивен материал, за да станат родители.

Инициативата е съгласувана с АГ специалисти и експерти от комисията на Центъра за асистирана репродукция към здравното министерство.

Целта на пилотния проект е да подпомогне семействата, които не могат да се възползват от държавното финансиране на инвитро процедури, защото то не покрива донорството на яйцеклетки.

Общинската програма ще стартира с подпомагане на 10-20 двойки. Кандидатите трябва да са с доказана нужда от лечение на безплодие чрез асистирани репродуктивни технологии, с непрекъснати здравни осигуровки, да нямат данъчни задължения към държавата и общината и да живеят в София поне от 3 г.

Финансовата помощ за всяка двойка, която ще отпуска общината, ще е съобразена със сумата за една инвитро процедура с донорски яйцеклетки. Една двойка ще може да кандидатства веднъж годишно. Кандидатите ще декларират, че живеят на семейни начала, или ще представят акт за граждански брак.
Ще се създаде и паралелна специална програма в подкрепа на майките донорки. Тя ще включва обучения и разяснителни кампании за етичното донорство.

Източник: в-к „24 часа”

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,380 преглеждания

Comments are closed.