Всичко, което сте искали да знаете за настинките и грипа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


vsichko-za-gripa

С настъпване на студения сезон много родители започват да се тревожат, че децата им ще боледуват по-често и по-тежко, особено ако посещават детско заведение. Аз искам да започна с успокоенията.

Педиатрите смятат за нормално 8-12 вирусни заболявания годишно при иначе здрави деца под 6-годишна възраст. Това означава, че дори детето ви в този период  да боледува ежемесечно (или два пъти месечно през есента и зимата) от хрема и кашлица (с или без температура), то може да се класифицира като „често боледуващо“, но не и като „болнаво“ дете. Причината за това е формиращата се имунна система, която ще достигне относителна зрялост едва към 6-годишна възраст, когато се очаква, че интервалите между т. нар „простудни“ заболявания значително ще нараснат.

А простудни заболявания всъщност няма. Има вирусни заболявания. Забравете за мита, че ако навън е студено, детето ще „настине“.

В действителност, колкото е по-студено, толкова по-малък е броят на острите инфекции на дихателните пътища. Вирусите надигат глава в периодите с умерени температури, оптимални за размножаването им. Това означава, че студената зима не трябва да ви плаши. Не се разболяваме „от студ“, а от отслабването на имунитета при по-ниски температури. Колкото по-привикнал е организмът към тях, толкова по-силна (готова да реагира) ще бъде имунната му система. Ето защо здравият разум повелява да се откажем от двете вълнени жилетки, от най-високата степен на парното и терлиците, да проветряваме често и да поддържаме добра хигиена. Всички знаем, че „закалените“ деца боледуват по-рядко.
А да бъдеш закален може да означава да шляпаш бос, да пиеш мляко от хладилника и да си облечен само с една памучна блузка, за ужас на бабите.

И все пак, вирусите? Вирусите са неизбежни. Около 250 различни вируса предизвикват остри инфекции на горните дихателни пътища, съпроводени с хрема, кашлица и понякога температура. Представяте ли си? 250 вируса, които имунната система на детето ви още не познава. Тепърва й предстои да се сблъска с тях, да ги опознае и „запамети“, за да може при последваща среща да реагира адекватно. Значи няма повод за паника. Хремата, кашлицата и зачервеното гърло са просто нормална реакция на детския организъм, който опознава околната среда.

Какво можем да направим, за да помогнем на детето по-лесно
да ги преодолее?

Първо,и най-важно, останете спокойни.
Не подценявайте ролята на психиката, дори в детската възраст. Ако детето ви вижда, че сте прекомерно тревожни, това ще удължи боледуването му. А в крайна сметка нищо страшно не се случва. Вие не сте ли боледували като деца?

Второ, не се плашете от температурата.
Тя е нормална и здравословна реакция на тялото за борба с причинителя на болестта. Препоръчва се да не се дават температуропонижаващи медикаменти (антипиретици) при стойности на температурата под 38ºC. В Централна Европа дори е приета стойност от 38,3-38,5°С. По-смелите родителите изобщо не дават антипиретици, освен при екстремно висока температура или ако детето е много отпаднало. (Изключение правят децата с отминали епизоди на фебрилни гърчове (гърчове, провокирани от повишена температура) или с данни за такива гърчове в семейната история. При тях е уместно повишената температура да се третира агресивно, за да се избегнат повторни гърчове.)

Трето, ориентирайте се по общото състояние на детето.
Ако въпреки хремата, кашлицата и температурата, то е „вашето“ дете, жизнено е, играе, значи най-вероятно нямате повод за тревога. Нормално е да не иска да се храни. Може да изпитва дискомфорт, който все още не може да артикулира, например да го боли гърлото. Важното е да следите да приема достатъчно течности и да пишка редовно.

Четвърто, консултирайте се с вашия педиатър за профилактичен прием на имуностимулатори / модулатори.
В аптеките се продават различни мултивитамини и хранителни добавки под формата на привлекателни за децата сиропи и бонбони. Подходяща за профилактика на респираторни инфекции е ехинацеята. Имуномодулатори като изопринозин също могат да имат благоприятен ефект в началните стадии на заболяването. “Ваксини” като Бронховаксом, Респивакс не са подходящи за деца под 4-годишна възраст.

Пето, не бързайте с антибиотиците.
Дано скоро и в съзнанието на българина да си намери място идеята, че вируси не се лекуват с антибиотици, а бактериалните инфекции обикновено са вторични и доста по-редки. Преди да изпише на детето ви антибиотик за зачервено гърло и температура, помолете педиатъра си да изследва кръвна картина с утайка, това ще го ориентира доста по-добре за естеството на инфекцията. Незаменим съветник на педиатъра е и специалистът по УНГ. Той ще ви каже дали детето ви има възпалена трета сливица, която може да е причина за рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища и как да подходите към лечението й.

Шесто
, имайте търпение.
Нали знаете онази поговорка, че настинката минава за седем дни с лекарства и за една седмица без лечение. Понякога на организма просто му е необходимо време, за да се справи сам с причинителя на болестта.

Седмо, някои деца наистина са “болнави”.
Това може да зависи както от генетични фактори (питайте родителите си дали и вие сте били непрестанно болни като деца), както и от фактори на околната среда (недобро хранене, мръсен въздух и т.н.). Някои деца боледуват често като реакция срещу даден проблем в семейството, чувстват се неразбрани и когато са болни, получават повече майчина близост и грижа или защото трудно се адаптират в детската градина. Опитайте се да откриете и отстраните първопричината за честото боледуване на детето си. Ако въпреки всичките ви усилия, нищо не се промени, върнете се на точка 6 – имайте търпение.

Най-вероятно, докато дойде време за първи клас, детето ви ще е значително по-здраво.

Ами грипът? Тази страшна болест, с която ни плашат всяка година, непредвидима и меняща се? Какво да правим, ако детето ни се разболее от грип?

Запазете спокойствие. Грипът наистина е неприятен, но е истински опасен само за хората с отслабена имунна система, новородени или недоносени бебета, деца и възрастни с подлежащи хронични заболявания и, условно казано, “старите хора”.

Сред педиатрите мненията за противогрипната ваксина са противоречиви, но тя се препоръчва именно за гореизброените групи, които се смятат за рискови.


Ако детето ви е иначе в добро здраве, но се зарази с грипния вирус, това може да доведе до по-продължително и затегнато боледуване, но вероятно ще избегнете усложненията. Грипът протича често с висока температура (до и над 40°С) в продължение на 4-5-6 дни (ще ви се стори цяла вечност), която трудно се повлиява от антипиретиците, втрисане, болки в мускулите и ставите, хрема, кашлица и заче
рвено гърло.

Ако не можете да овладеете температурата, използвайте фзикални средства като влажни обвивания или поставяне на лед под мишниците и в коленните ямки. Никога не използвайте ледена вода за обливане на цялото тяло, защото това е твърде драстично за детския организъм. Останалите оплаквания третирайте със симптоматични средства, тоест както при всяка друга вирусна инфекция. В началната фаза на заболяването е възможно лечението с противовирусен/противогрипен медикамент (Тамифлу, Реленца), но тези лекарства трябва да се приемат само по лекарско предписание.


vsichko-za-gripa

Не предприемайте самолечение
! И не на последно място, пазете себе си.

Детето ви може да изкара грипа като проста настинка, но ако вие се разболеете, ще ви бъде доста по-трудно да се грижите и за него, и за себе си. А и ние, възрастните, с нашия недобър начин на живот, обикновено боледуваме доста по-тежко от децата.  Ако се разболеете от грип и имате малко бебе, което кърмите, не преставайте! Носете маска, която сменяте на всеки два часа, но продължавайте да кърмите. Антителата в майчиното мляко са най-добрата защита за вашето бебе!

И така, за финал, не се страхувайте от вирусните заболявания. Децата боледуват неизбежно. Важното е ние, като родители, да облекчим тях и себе си максимално, а това означава да приемаме нещата с известна доза стоицизъм и спокойствие. Дори когато започваме да се чудим не сме ли единствените спонсори на производителите на носни кърпички и сироп за кашлица.

Обещавам ви, няма винаги да е така. Скоро детето ви ще укрепне и ще се справя с вирусите, без дори да забележите…

Тъкмо навреме, за да си родите второто.

деца се каляватПрочетете още за каляването 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

39,130 преглеждания

Comments are closed.