Синдромът „студена майка”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_207476848

За много хора изразът „студена майка” звучи някак абсурдно, нелогично и противоестествено. Та нали у всяка жена би следвало да има залегнал инстинкт за обич и нежност, за привързаност и желание за близост?

Факт е обаче, че съществуват много жени, които не успяват да осъществят контакт със своето дете, които не изпитват естествена потребност да прегръщат децата си и за които строгото и студено отношение към детето е повече от ежедневие.

На какво се дължи това?

Според някои психолози причините за подобно отношение на някои майки е комплексно или се дължи на различни фактори – например самите те са били лишавани от нежност и близост от страна на своите родители. В други случаи, макар и доста по-рядко, когато бременността не е желана, това може да доведе до липса на здрава връзка между майката и бебето. Социално-културни фактори също са от значение. Например – майката е възпитана със схващането, че прекалената привързаност и проявата на емоции ще разглезят детето и ще попречат на правилното му развитие.

Как се отразява върху детето липсата на здрава връзка с майката?

В своя статия американския психолог Ник Милър пише, че в много от случаите на хиперактивност у децата това състояние се дължи именно на липсата на нежност и внимание от страна на майката. Първите години от живота на детето са ключови за формирането на някои основни поведенчески характеристики. Деца, на които са им спестявани прегръдки или пък са били нагрубявани, много често реагират на този емоционален дефицит с проблемно поведение.

Един от световноизвестните педиатри – д-р Уилям Сиърз, предлага подход, наречен „Привързано родителство” (Attachment Parenting). Водещо при привързаното родителство е изграждането на силна връзка между майката и детето, тъй като практиката показва, че деца, които са отглеждани с много нежност, без да са лишавани от физически контакт, израстват като по-самостоятелни и по-щастливи личности.

При този тип родителство отглеждането се базира на отклика. Ако детето плаче, майката следва да го прегърне и успокои. Ако детето е гладно, то трябва да бъде нахранено. Според този принцип няма нищо лошо в това да сложите бебето да спи на вашата спалня и това е чудесен начин да се изгради здрава връзка между майката и новороденото.

Прочетете още:

7 неща, които научих, откакто станах майка

6-те най-разпространени митове за бащинството

От бременността до раждането – традициите по света

Истината за майчинството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

42,059 преглеждания

Comments are closed.