Ученик напуска училището си след протест на родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zx450y250_2427311

Четвъртокласникът от плодвивското СОУ “Братя Миладинови”, чието агресивно поведение стана причина родители да не допуснат децата си в клас, напуска училището. Родителите на детето са взели решение да го отпишат, съобщи за “Дневник” директорката Румяна Петрова, пише dnevnik.bg.

Очакваше се днес педагогическият съвет на СОУ “Братя Миладинови” да обсъди казуса, но директорката обясни, че “детето най-вероятно вече е в друго училище”.

В края на октомври 10-годишното момче спука тъпанчето на момиче от класа му, а случаят доведе до недоволство сред родителите на съучениците му в 4б клас, които твърдят, че ученикът не за пръв път проявява агресия.

Училищното ръководство вече се е занимавало с проблема – на 17 ноември е решено детето да мине на комбинирана форма на обучение, като прекарва в клас 70% от времето, а в останалата част е на индивидуално обучение, обясни миналата седмица класният ръководител на 4б клас Нели Главчева пред БНТ. Това решение обаче не удовлетвори родителите на другите деца в класа и в началото на тази седмица те не ги допуснаха в час. Обявиха, че това няма да се промени и дори ще ги отпишат от “Братя Миладинови”, ако момчето не бъде преместено в друго училище. Вчера класът все пак влезе в час, след като техният съученик не се появи.

Експерти от Държавната агенция за закрила на детето вече коментираха, че принудителното отстраняване не е решение, а училището е петото, което детето сменя. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието вчера обясни пред Би Ти Ви, че в момента с четвъртокласника работи психолог, а Росица Атанасова от Агенцията за закрила на детето призова да се даде шанс за образование и на развитие на потенциала на всяко дете.

Директорката на СОУ “Братя Миладинови” днес отказа да коментира дали преместването на даден “проблемен” ученик решава проблема, или го задълбочава. Не пожела да обясни и при какви обстоятелства училищното ръководство има права да изключи ученик като заяви, че това е “дълга тема, а сега е извънработно време” и препрати въпросите към Регионалния инспекторат по образованието.

“Научете агресивните деца да поемат отговорност”, призовава от страниците на “Новинар” психологът Надежда Милева.

“Детето трябва да разбере, че е направило нещо лошо, да си даде сметка. Необходимо е да му бъде даден шанс да се промени. Всеки ден да ходи в класа си и да казва: “Аз ще бъда добър, нека децата се върнат отново към мен”. Това е травма за всички деца в класа. В този момент не само в този клас, но и по принцип, когато стане нещо подобно, трябва всички институции да бъдат единни и да подкрепят цялата тази система. Трябва да се работи с целия клас, трябва да се работи с родителите на всички тези деца, защото те са много изплашени от това, което им се случва”, допълва Милева.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

Етикети:

1,575 преглеждания

Comments are closed.