Данъчни облекчения за семейства с деца от 2016 г.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

money

ГЕРБ ще предложи да отпадне възстановяването на авансово внесения данък върху доходите около минималната заплата, пише standartnews.bg. За сметка на това ще внесе предложение за данъчни облекчения за родителите с деца. “Въведеното от кабинета Орешарски връщане на данъка за ниските доходи е несправедливо и трудно за администриране”, заяви шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Мярката трябва да се приложи през 2015 г. за доходите, получени през 2014 г., в която минималната работна заплата е 340 лв.

“Ние предлагаме замяната на този праг с преференции за деца, разглеждаме двете неща в пакет”, заяви по Дарик радио Стоянова. Тя подчерта, че по тези идеи ГЕРБ ще търси подкрепа от партньорите си в Народното събрание. Пред “Стандарт” Стоянова уточни, че данъчното облекчение за родители с деца ще се ползва през 2016 г. Засега работният вариант е облагаемият доход на един от двамата родители да се намалява с по 200 лв. за всяко първо, второ и трето дете, което ще доведе до по-малък данък за внасяне.

“Подобно облекчение е символично”, коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от АБВ. Партията му също се обяви за данъчни облекчения за семейства с деца, като част от намеренията на коалиционното правителство да насърчава отговорното родителство. Според Калфин трябва да се мисли за по-големи отстъпки или намаляване на 10% данък за семействата с деца, което обаче не е възможно да се случи от догодина. “Да не забравяме, че влизаме в 2015 г. с 3,7% бюджетен дефицит, не очаквайте аз да съм този, който ще иска продължаващо увеличение на дефицита, защото това ще ни вкара в много опасна за държавата процедура в ЕС”, заяви Калфин.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,608 преглеждания

Comments are closed.