Как да отгледаме син, който се отнася с уважение към жените?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

boys

Да отгледаме момче, което да се отнася с уважение към жените не е лесна работа, особено в държавите, в чиито култури са залегнали някои стереотипи, отричащи правата на жените. Канадският психотерапевт Алисън Шейфър, която е световнопризнат специалист по отглеждането и възпитанието на деца, отделя специално внимание в практиката си на това как можем да насърчим своето момче да бъде внимателно към дамите и да се отнася с респект към тях. Представяме ви някои от нейните теории:

Моделиране на отношения, базирани на уважение

Децата формират своите поведенчески характеристики докато наблюдават възрастните, най-вече – своята майка и татко. Как вашето дете вижда връзката между родителите си? Как се отнася таткото към майката? Уважава ли я той? Използва ли обидни думи? Разговарят ли те свободно пред детето или имат своите задръжки? Какъв е преобладаващият тон? Може ли майката свободно да изрази позицията си или това е недопустимо за бащата? Всички тези въпроси са от значение и служат за пример на вашия малък наследник.

Да разбием клишето „Ти си момче”

Случвало ли ви се е да казвате „Не плачи, ти си момче”, „Бъди мъж”, „Момчетата не носят дрехи с такива цветове, те са за момичетата”. Всички тези малки клишета водят до възраждане на старите стереотипи относно ролята на мъжа и жената, момчето и момичето. Те създават у момченцата усещането, че да си емоционален е нещо лошо, а да си хладнокръвен е мъжко и достойно. Децата научават този урок съвсем рано и бързо започват да го прилагат в училище и като тийнейджъри. Означава ли това да бъдат груби с момичетата и да не ги уважават? Понякога се случва именно това.

Медийното влияние

Представата за жената, която медиите създават (филми, телевизия, списания, рекламни кампании на Victoria Secret) възраждат половите стереотипи, които поставят жената в една по-различна плоскост, а именно като сексуален обект за мъжа. В медиите жената често е представена е като слаба и нуждаеща се от мъж, който да й помага.

Умението да говорим

Не е достатъчно да кажем на детето си „Не прави това!”. Важно е да му кажем и какво да направи, вместо нещото, което му забраняваме. Разговорите и правилният комуникационен модел помагат на момчето да изгради способност да комуникира, да споделя, да бъде добър слушател, да разказва. Това е от изключителна важност, защото неспособността да се комуникира води до неспособност да се социализира едно дете, което само по себе си е повод за агресия.

Ето защо, научете своето момче, че уважението към противоположния пол е важно не само от негова страна, но и от страна на околните. Използвайте неговия език и начин на общуване. Например – „Ако някой твой приятел тормози момиче в училище, кажи му: Хей, пич – това не е яко, това можеше да е моята или твоята сестра”. Или пък: „Хич не ни впечатляваш с тези мачовщини, не е много готино да се държиш така. Събуди се, вече сме 2014″.

Базирано на статия, публикувана в parentdish.ca

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

Етикети:

40,753 преглеждания

Comments are closed.