Как да различим настинката от грипа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

flu child

Настинката и грипа имат сходни симптоми, но в никакъв случай не са едно и също нещо! Дори и най-сериозната настинка не може да се сравни със симптомите, които предизвиква грипът. И двете обаче се причиняват от вируси, което означава, че антибиотиците са напълно безполезни. Най-добре е да се приемат средства, които облекчават симптомите, но не очаквайте чудеса.

Настинката

Тя обикновено се развива постепенно – в рамките на ден-два. Най-често тя предизвиква чувство на отпадналост, кихане, течащ нос, кашлица. В повечето случаи не се стига до това да ви тресе, а когато този симптом е налице, не протича в толкова осезаема форма. Настинката отминава за три-четири дни, но някои от симптомите могат да се задържат доста по-продължително, без да ви повалят на легло.

Грипът

От друга страна грипът идва внезапно и симптомите са много по-изразени. Предизвиква чувство на слабост, сякаш нещо ви е повалило. Треската и високата температура са напълно типични, като температурата може да достигне до 40 градуса. Един от най-сигурните начини да сте сигурни, че имате грип, а не настинка, е да следите за силна болка в мускулите, която грипът предизвиква в повечето случаи. Можете да имате и силно главоболие, както и възпалено гърло. При настинка обикновено няма да имате никакви проблеми да станете и да отидете на работа, но при грип това в повечето случаи е непосилно. Дори и острата фаза на грипа да продължи 4-5 дни, като нищо ще се чувствате слаби и отпаднали още седмица. Много често грипът води след себе си много други проблеми като бактериални инфекции, бронхит, пневмония.

Ето някои от основните разлики между настинка и грип

flu or cold

 

 

Прочетете също:

Как да преборим кашлицата с домашни средства?

 

Лечение на детската хрема с домашни средства

 

7 лечебни храни при настинка и грип

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

Етикети:

40,969 преглеждания

Comments are closed.