• No categories

Как да си направим коледно джудже с подръчни материали?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Здравейте, скъпи читатели на „Първите седем“! В този материал ще ви покажа как се прави мини коледно джудже. Но преди това бих искала да се представя с няколко думи.

Наричам се Ръкодела, защото обичам да разкрасявам света около мен с разнообразни ръкоделия.
Най-често посвещавам времето си за изработване на кукли от плат. В моята работилничка всички кукли са различни! 🙂 Изработвам ги на ръка с много любов и старание. Използвам естествени материали и платове. Държа на качествените материи и свежите цветове, които провокират децата да играят и да откриват света.

И тъй като наближават празници, съм ви подготвила един материал за любители.  Може да го окичите на елхата, да го прикрeпите към подарък или да бъде играчка за децата у дома! Вие решете как!

Как да измайсторите коледно джудже в 21 стъпки?

Материали за тялото
Вземете един транспортир и нарисувайте кръг с диаметър 15 см. върху вътрешната страна на парче плат. Може да използвате някакъв кръгъл предмет и върху картон да очертаете кръг, който после да очертаете върху плата. В случая използвам креда, но ако нямате, може и сапун. След това пречертавате един по-малък кръг от бял плат с диаметър 11 см. Трябва да имате два кръга.

Идва ред на шапчицата за нашето коледно човече. Вземете едно правоъгълно парче плат с размери 12 на 12 см. Трябва да се получи малък конус.
Ето така трябва да изглежда работният модел на вашето коледно човече. Изрязвате две тънки парчета плат за ръчички. Моите размери са 5 на 3 см. Дотук браво! Вече имате материали за тялото на коледното човече!

insrtrukcii1

 

Дойде ред и за шев! Да действаме!
Започваме да набираме червения плат по края, като се стараем да се случва на еднакво големи разстояния. Трябва да получите кесийка, която аз пълня с вата. Вие може да я напълните с памук, прежда, стар плат, лавандула (каквото имате под ръка). Накрая трябва да получите топка.

След това правите същия бод върху парче дантела. Ако нямате дантела, може да използвате друг цвят плат. Трябва ви парче с дължина 22 см. Набирате и завъртате дантелата около топчето. Пришивате здраво и красиво дантелата към топчето.

insrtrukcii2

 

Лицето на човечето
Сега вземете белия кръг и направете същото упражнение, за да получите топче като червеното. В случая за шапката използвам машина, но същият ефект ще постигнете и на ръка. Зашийте от вътрешната страна и обърнете така, че шевът да не се вижда.

Вкарайте бялата топка в шапчицата, закрепете с две карфици и нарисувайте лице. Тук е силата на децата! Може за бузките да използвате пастел, а за останалото – тънък писец или цветни химикали. Използвайте въображението си!

insrtrukcii3

Финал
Браво! Щом сте стигнали до тук, имате голям потенциал, може да се наречете сръчковци!

Вече си имате коледно джудже, което може да използвате за украса на елхата, за игра или за акцент към подаръците, които ще подарявате!

insrtrukcii4

Направата отнема около 1 час.

Надявам се съм, че съм успяла да обясня и предам настроението за коледното джудже.

Ако този материал ви е харесал, чувствайте се свободни да коментирате, харесвате и споделяте. Всички творения на Ръкодела може да разгледате тук: https://www.facebook.com/rakodela

Автор: Ръкодела
Фотограф: Йордан Ненов

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,264 преглеждания

Comments are closed.