Естествени средства за лечение на възпалено гърло

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

throathБолното гърло може да се превърне в истински кошмар, особено, ако сполети малките деца, чиято имунна система е съвсем крехка. Лекарите често бързат да предписват антибиотици, които допълнително сриват имунитета на малчуганите.

Представяме ви някои естествени средства, които биха могли да решат проблема и да се преборят с инфекцията, без да се налага да се прибягва до силни медикаменти.

Гаргара с клеева тинктура
Пчелният определено е едно от най-ефикасните средства при болно гърло. Неговите невероятни лечебни средства са се доказали във времето и той все по-често се използва като естествен антибиотик, имуностимулант и антиоксидант. За да преборите възпаленото гърло или ангината е необходимо да капнете 20 капки клеева тинктура (продава се в аптеките) в 50 мл. вода. С този разтвор се прави гаргара 5-6 пъти дневно.

Лимон със сода
В 100 мл. вода се изцежда половин лимон и една чаена лъжичка сода бикарбонат. Сместа се разбърква добре и с нея се прави гаргара 5-6 пъти дневно. Това ще помогне за отстраняването на бактериите и налепите от гърлото и ще облекчи болката.

Компрес с извара
Ако причината за болките е свързана с възпалени сливици или гнойна ангина, добре е да се направи компрес с прясна извара. Можете да купите от супермаркета обезсолена извара, която се разстила върху марля с дебелина около 1 см. Компресът се поставя вечер преди лягане и се спи с него до сутринта.

Компрес с ракия и черен пипер
Вземете мек плат или марля, която напоявате обилно с ракия. След това поръсете напоената тъкан със смлян черен пипер. Поставете този компрес преди лягане и го дръжте до сутринта. За по-добър ефект може да сложите вестник върху марлята и след това да увиете гърлото с шал.

Мед с чесън и зехтин
Медът е изключително полезен при всякакви проблеми, свързани с горните дихателни пътища, синузит и инфекции. Ако го комбинирате с чесън, ефектът ще е много по-силен и резултатите ще са налице още по-бързо. Причината е, че алицинът, съдържащ се в чесъна, има въздействие на естествен антибиотик, който убива вредни микроорганизми като гъбички и бактерии.

За да има ефект обаче, чесънът трябва да се консумира смян или счукан, тъй като когато се наруши цялостта на скилидката, това води до отделяне на алицин чрез взаимодействие с въздуха.

За да си направите лечебна комбинация от мед с чесън трябва да счукате 3 скилидки чесън, които се смесват с 3 супени лъжици натурален пчелен мед и 2 супени лъжици зехтин. За подсилване на ефекта може да се изцеди и половин лимон. От тази смес се приема по една чаена лъжичка 3-4 пъти дневно.

Прочетете още:

Как да преборим кашлицата с домашни средства?

Лечение на детската хрема с домашни средства

Пчелен клей (прополис) – естествен имуностимулант и натурален антибиотик

Стафиди за добър имунитет и здрави детски зъбки

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

69,263 преглеждания

Comments are closed.