40 000 двойки чакат донорски яйцеклетки, за да се сдобият с рожба

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

download (1)

40 000 двойки у нас могат да се сдобият с рожба, само ако получат донорски яйцеклетки. Това обяви във Варна председателката на фондация “Искам бебе” Радина Велчева.

“1000 млади дами от цялата страна вече са заявили готовност да дарят генетичен материал чрез фондацията”, сподели Велчева. Тя отчете още, че едно семейство с репродуктивен проблем се бори средно по пет години, за да го реши.

Председателката на “Искам бебе” посети Варна по случай първата годишнина от разкриването на информационния център на фондацията в града. За този период помощ са потърсили повече от 100 двойки. В центъра се подготвят няколко информационни кампании, които ще бъдат насочени към по-малките общини в региона.

“От създаването на Национален фонд “Ин витро” през 2009 г. досега с неговата финансова подкрепа са се родили над 4 500 деца”, допълни Велчева. По думите й 37 общини в страната имат свои фондове, с които подпомагат млади семейства с репродуктивни проблеми. Най-много средства за целта заделят Варна, Бургас и Благоевград.

Началникът на общинската дирекция “Здравеопазване” д-р Лидия Маринова допълни, че кметството във Варна отново залага в бюджета си за 2015 г. 100 000 лева, с които могат да бъдат подпомогнати 50 двойки с репродуктивни проблеми. От 18 семейства, включени в общинската програма “Ин витро” тази година, 14 са били одобрени, а 3 семейства вече имат бебета.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

Етикети:

1,643 преглеждания

Comments are closed.