Стафиди за добър имунитет и здрави детски зъбки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

stafidi

Въпреки своя малък размер, хранителната стойност, която стафидите притежават, е изненадваща. Когато гроздето се изсуши във вид на стафиди, полезните вещества в тях не се губят, дори напротив – стават по-концентрирани, богати на витамини от група В, желязо, бор, калций и калий.

Източник на енергия
Децата имат нужда от енергия, тъй като я изразходват бързо. Вместо да им давате шоколади, пасти и вафли, които имат вредно въздействие върху имунната система, заложете на сушени плодове. Стафидите са чудесен избор, тъй като бързо и здравословно доставят на малчуганите необходимото количество плодова захар. Една малка чашка от този изсушен плод доставя 120 калории и никакви мазнини. Същото количество съдържа 1.3 грама протеини.

За здрави детски зъбки
Малко известен факт е, че стафидите са чудесен начин за предпазване на зъбите от развитието на бактериите в устната кухина.
Това се дължи на съдържащите се в тях антибактериални вещества, най-важното от които е олеаноловата киселина. Тя защитава зъбния емайл и потиска образуването на кариес.

Срещу анемия
Децата, които си похапват стафиди, си набавят чрез тях и така ценното за здравето им желязо, което намалява риска от развитие на анемия. Желязото играе важна функция в организма, тъй като доставя кислород до червените кръвни телца, присъства във всяка клетка и подпомага имунната система и метаболизма. В една шепа стафиди се съдържат около 0.81 милиграма желязо.

При болно гърло и бронхит
Отварата от стафиди се използва при заболявания на дихателната система, силна кашлица, болки в гърлото, високо кръвно налягане. При бронхити, възпаление на гърлото и при хипертония сто грама стафиди се нарязват, заливат се с една чаша вода и се подгряват десет минути на слаб огън.

Прочетете още:

6 храни, които сриват детския имунитет

Коластрата – мощен имуностимулант преди началото на грипния сезон

Природни имуностимуланти: уникалните свойства на ехинацеята

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,467 преглеждания

Comments are closed.