Безплатни прегледи за състоянието на белите дробове в 12 града

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

300x300_6590

Всеки желаещ може да си направи безплатен преглед за състоянието на белите си дробове на 23 октомври – Ден на спирометрията в България. За това съобщават от Българското дружество по белодробни болести.

По традиция на 23 октомври от 10 до 14 ч. всеки може да тества състоянието на белите си дробове по безопасен и лесен метод. Безплатните спирометрични изследвания ще се извършват в 12 български града – София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Бургас, Габрово, Разград, Велинград, Троян и Балчик.

Световният ден на спирометрията насочва вниманието на хората в цял свят върху белодробното здраве, защото тези болести са една от водещите причини за смърт.

Приблизително 300 милиона души по света живеят с астма. Над 64 милиона пък са с Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), като 75% от случаите остават не диагностицирани. Всяка година от това заболяване умират 3.5 милиона души. В Европа смъртните случаи в следствие на белодробен рак пък са380 000 – това е най-жестокият карцином при мъжете.

Навременната диагноза на белодробните болести може да доведе до по-ефективно и с по-ниска цена лечение, категорични са специалистите от Българското дружество по белодробни болести.

Източник: hospital.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,567 преглеждания

Comments are closed.