1% от бременните губят бебето си след амниоцинтеза

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

download

Една на 100 бременни жени губи своето бебе след амниоцинтеза – изследване за наличие на генетични заболявания в ембриона, като синдром на Даун. Това стана ясно вчера по време на честването на втората годишнина от PrenaTest у нас.

“Към момента съществуват три метода за диагностика на плода – хорионбиопсия , амниоцинтеза и пренатест. Инвазивните процедури, при които с помощта на игла се взима биологичен материал от плацентата или околоплодните води, крият рискове. Статистиката показва, че 1% от жените могат да загубят своето бебе след такова изследване”, обясни Марина Григорова от “Лайф Кодекс”.

По думите й при иновативния пренатест се взима кръв от вената и това прави изследването безопасно за бъдещата майка или нейното поколение. В същото време чрез него се открива наличие на генетична аномалия с точност до 99% и то още в 9-тата седмица от бременността. Така при евентуално наличие на проблем с плода могат да бъдат взети адекватни мерки за прекъсване на бременността.

Сред 7-те генетични заболявания, които се откриват с пренатест, са синдромите на Даун, на Едуардс, на Патау, на Търнър, на Клайнфелтер и тризомии на X и на XYY. Всички те са сред основните заболявания, при които е задължително да се направи аборт след потвърждаване с амниoцентеза или хорионбиопсия.

“Иновативният метод е идеален при многоплодна бременност, възникнала по естествен път или след ин витро оплождане, защото не налага няколкократно проникване в плацентата”, поясни Григорова. Според нея благодарение на него всяка година у нас могат да бъдат избегнати 1700 излишни инвазивни процедури, които се правят без да има нужда от тях. Така щели да бъдат спасени близо 20 желани бебета, които се губят при спонтанен аборт след изследването.

За съжаление иновативният пренатален тест е твърде скъп и малцина могат да си го позволят – около 2400 лв. струва изследването за седемте генетични аномалии. „В Германия здравните каси заплащат този тест и там бъдещите майки масово го предпочитат заради липсата на риск ат загуба на плода”, посочи още Григорова. По думите й към момента у нас от този вид диагностика са се възползвали около 300 бременни жени. Ако НЗОК обаче поеме част от разходите, той ще стане широко достъпен.

Източник: hospital.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,217 преглеждания

Comments are closed.