Марина Врачева: Пробиването на ушичките при деца под тригодишна възраст не е препоръчително

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ear_piercing_step_8

Марина Врачева се занимава професионално с поставяне на обеци при деца и възрастни от 2005 г. насам. Има професионален сертификат в тази сфера и през 2009 г. създава собствено студио за бодипиърсинг. Поради силния интерес от страна на читателите на „Първите седем” относно поставянето на обеци при малките момиченца, се обърнахме към нея с молба да ни даде повече яснота относно процедурата, кога може да бъде предприета, какви са рисковете и как можем да предпазим детските ушички след извършването й.

Много родители решават да пробият ушичките на своето момиченце скоро след раждането. Какво трябва да знаят? Има ли определена възраст, до навършването на която не трябва да се предприема тази крачка?

Ушната мида нараства през целия човешки живот, но до тригодишна възраст тя може да претърпи по-значителна промяна. Лично аз не препоръчвам поставяне на обеци на деца под тригодишна възраст, защото е възможно дупката да смени позицията си при нарастване на ушната мида. Друг проблем би могъл да бъде, че бебето може да мръдне при поставянето на обеците, дори стискано от родителя. Това се наблюдава особено при пробиване на втората дупка, тъй като децата вече знаят, че ще изпитат кратка болка и съответно дупката може да бъде изкривена. В последствие могат да закачат новопоставената обица и да разранят ушите си. В своята практика съм ставала свидетел и на трите случая. Много често корекцията е трудна и дори е възможно да се стигне до намеса на хирург. Затова съм се убедила, че поставянето на обеци под тригодишна възраст крие твърде много рискове и не го смятам за препоръчително.

Какво трябва да имаме предвид, когато избираме място, на което да бъде осъществена процедурата? Как да сме сигурни, че човекът, който я извършва, е достатъчно квалифициран?

За съжаление в България дейността „поставяне на обеци“ дори не е сертифицирана, камо ли да се изучава някъде. Така че като родители не можем да сме 100% сигурни дали човекът, който ще пробие ушите на детето ни, е запознат с тънкостите на поставянето.

Най-често обеци се поставят в козметичните салони или в студията за татуировки и пиърсинг. Желателно е родителите да се огледат за хигиената на мястото, в което отиват, да поискат човекът, който ще извърши манипулацията, да постави ръкавици, както и да има добро отношение към детето ( да успее да го предразположи). Най-голяма гаранция ще бъде, ако салонът или студиото, в което ще бъдат поставени обеците, е препоръчано от близки хора.

Какви са рисковете при пробиването на ушите и как могат да се сведат до минимум?

При самото пробиване един от рисковете е поставянето накриво. Това може да се избегне, когато децата са на достатъчно години, за да може да им се обясни какво представлява интервенцията и че трябва да седят мирно, за да могат обеците да бъдат поставени на правилното място. Като предимство бих посочила, че при малките госпожици суетата и желанието да бъдат красиви в 90% от случаите ги убеждава да надмогнат болката и страха от самото поставяне на обиците и да стоят мирни. След самото поставяне е възможна алергична реакция към обеците като това е поправимо със смяна на материала, от които са изработени, следващите обеци. Друг риск е възпаление в следствие на недобра поддръжка на дупките, закачане или използване на неподходяща форма обеци.

(продължава на следващата страница)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

28,135 преглеждания

Comments are closed.