Антибиотикът-съучастникът на грипа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

antibiotics-and-kids

Детето ви има треска, преглъща трудно или очичките са му червени и вие вече сте изпаднали в паника. Тичате до педиатъра и молите за вълшебен антибиотик, който да върне силите на детето ви и то с вълшебна пръчица да оздравее. Ако имате късмет, лекарят няма да предпише лекарство за детето ви, но не трябва да разчитате на това. Ние сами трябва да осъзнаем, че не трябва при всяка хрема да се пият лекарства и не трябва да учим децата си на това.

Има няколко причини, поради които не трябва да използвате антибиотици. Първо трябва да осъзнаем, че те не са необходими при всяка настинка. Ако даваме лекарства на малките при най-малкото нещо, организмът им ще привикне и следващият път ще трябва да вземат по-силен. Също така, прекомерната употреба на лекарства може да доведе до развитието на нова бактерия, на която антибиотикът да не влияе.

Трябва да осъзнаем, че антибиотиците, и въобще лекарствата, убиват бактерията, а не вируса. Затова, когато детето ни има настинка, антибиотикът няма да помогне. Но не само това, детето ви ще се чувства много по-добре ако не го тъпчете с лекарства, тъй като организмът му ще се кали и за в бъдеще ще боледува по-малко.        

Контролът за лекарствата не зависи само от вашия лекар, но и от вас самите. Помнете, че най-доброто лекарство са витамините, които може да си набавите от плодовете и зеленчуците.

Трябва да имате добра комуникация с доктора си, за да можете да разчитате на него и да знаете, че ще ви насочи към най-добрата алтернатива за вашето дете.

Митове за антибиотиците:

1. Без антибиотик няма да мине настинката. Не е истина. Така наречените настинки всъщност са вирусни заболявания, на които антибиотикът не действа. Само бактериалните инфекции като гнойна ангина, синузит, пневмония и др. се повлияват от антибиотиците.  

2. Антибиотиците подпомагат имунната система. Не е вярно, по-скоро я увреждат. Отдавна се доказа, че нормалната чревна флора играе голяма роля за здравето на човека, тъй като е фактор на имунната система, но антибиотиците я унищожават и се получава един омагьосан кръг! Колкото повече се приемат антибиотици, толкова повече детето боледува.

3. Антибиотик може да се купи от аптеката и без лекарско назначение. Може, но е груба грешка! Никъде по света антибиотиците не се продават без рецепта както у нас. Едно е лечението за гнойна ангина, друго за зачервено гърло, трето за бронхит, четвърто за разстройство и т.н.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

28,473 преглеждания

Comments are closed.